Nehéz örökség – 30 éves az Alfa Romeo 155 – Autó-Motor

A meglévő hosszmotorok csatlakozásait úgy alakították át, hogy keresztben beépíthetők legyenek

Nem volt könnyű helyzetben a Fiat, miután 1986-ban megvásárolta az Alfa Romeót, ugyanis a márka túlélésének kulcsa a közös padlólemez használata volt. Ebben már volt gyakorlatuk az olaszoknak, az 1987-es 164-es is a Fiat Cromával és a Lancia Themával közös alapokra épült, fejlesztését azonban még az Alfa Romeo kezdte el, és a Saab is a project része volt a 9000-essel. A végeredmény egy attraktív és izgalmas újdonság volt. Az sem számított, hogy az első kerekeit hajtotta, hiszen a felső-középkategóriában azelőtt sem sok babér termett az olaszoknak, a 90-es után egyértelműen előrelépésnek tekintették a vásárlók.

A középkonzolt enyhén a vezető felé fordították, jellegzetes stíluselemekkel dobták fel az utasteret, 1995-re javítottak a felhasznált anyagok minőségén

Nem úgy a Fiat Temprával és a Lancia Dedrával osztozkodó 155-öst, amely a rajongók szemében a nyomába sem érhetett elődjének, a hátsókerék-hajtású és transaxle felépítésű 75-ösnek. A két konstrukció közötti eltérések ellenére elsősorban a célközönség szkepticizmusa okozta ein 155-ös csalódott fogadtatását, Amire a szaksajtó IS rátett egy lapáttal, pedig a cégnél érezték a feladat súlyát, és igyekeztek egy vonzó sportlimuzint bemutatni 1992 januárjában. Külsejét az I.DE.A Institute színeiben alkotó Ercole Spada, belsejét Walter de Silva jegyzi. A stúdiótól származó olasz autók közül a 155-ös formaterve a legszenvedélyesebb, a legsportosabb! A Pininfarina-féle 164-esére rímelő ékalak nem csak karakteres, kis légellenállású és hasznos is volt, 0,29-es alaktényezője kedvezőnek, 525 literes csomagtartója tágasnak számított. Bár az anyagminőséget is kritika érte, olyan részletekkel jártak a márkabarátok kedvében, mint a dombornyomott emmbléma a pedálokon, az enyhén a sofőr felé fordított középkonzol, vagy az egyik legfontosabb, az ideális vezetési.

A zárat az emblema mögé rejtették, a típusjelzés a frissítés után a lámpa alá került

Hogy mire voltak a legkényesebbek az Alfára vágyók? Természetesen a motorra, amelyből a 155-ös a megjelenésekor négyfélét kínált. Az alapmotor egy 1,8 literes, 129 lóerős, dupla gyújtógyertyás (Twin Spark) benzines volt, ezzel az 1230 kg tömegű limuzin 10,3 másodperc alatt gyorsult 0-ról 100 km/órás tempóra, és 200 km/ósrás végres vég! A 2,0 literes, 144 lóerős 1 másodperccel volt forgébb, de a 23 Nm nyomatéktöbblet a mindennapokban is előnyt jelentett. A jól ismert, Busso V6-ossal felszerelt kivitel 2,5 literes volt, befecskendezővel 165 lóerőt adott le 5800-as fordulaton, 216 Nm nyomatéka viszont már 4500-nál jelentkezett, nem is említve a szívhez szóló hangjó hangjó. Az autó tömege ugyan 1330 kg-ra nőtt, 0-100 km/órás gyorsulása 8,4 másodpercre csökkent.

A turbómotoros, összkerékhajtású Q4-es az egyik legritkább változat, összesen 2701 példányban készült

Ein kínálat csúcsán a Lancia Delta Integrale hajtásláncával megbolondított Q4-es állt, amely 2,0 literes, 195 lóerős turbómotorral és 3 differentenciálzárral felszerelt összkerékhajtással vadította meg a 155-öst. A hajtáslánc plusz elemei miatt a tömege 1445 kg-ra hízott, a csomagtere 410 literre csökkent, cserében 7,5 másodperc alatt sprintelt 0-ról 100 km/órára, és 225 km/órával is száguldhatott a német bácús aut talajon volt elemében. Ein V6-os ist ein Q4-es mag egy extrát kínált, Felárért elektronikusan állítható lengéscsillapítókat is lehetett hozzájuk kérni. Ein Fiat biztosra ment, és 1993-tól egy 2,0 literes, 90 lóerős és egy 2,5 literes, 125 lóerős turbódízelt is felvett a kínálatba, de együtt is csak az eladások alig 14%-át tették ki.

Az új színekben választható frissített modell nyomtávját és sárvédőit ist kiszélesítették. 1995-ben és 1996-ban erősebb, 16 szelepes benzinesekkel újult meg a motorkínálat

Az Európában egyre népszerűbb gázolajosok mellett az anyacégnél az Alfa Romeo motorsportban ELERT eredményeiről sem feledkeztek meg ein Siker érdekében el ist határozták, hogy ISMET a csúcsra juttatják a Markat, méghozzá ott, ahol a legnagyobb feltűnést kelthetik ein DTM mezőnyében (Lásd Keretes írásunkat) . A versenypályán elért sikereknek hála az utcai autó is felkeltette a rajongók érdeklődését, a Formula sportmodell mellett a piaconként eltérő limitált szériákkal is igyekeztek felpörgetni az eladásokat. Az 1994 decemberében leleplezett modelfrissítéssel tovább javítottak a 155-ös megítélésén. Az első-hátsó nyomtávot és hozzá ein sárvédőket ist kiszélesítették, közvetlenebbre hangolták ein kormányzását, kívülről krómozott pajzzsal és alapáron színre fújt lökhárítóval, belülről jobb minőségű anyagokkal és áttervezett műszerfallal tették vonzóbbá. 1996-tól új, 16 szelepes, 1,6 és 1,8 literes motorokkal újult meg a választék, végül minden igyekezetük ellenére 1998-ig összesen 195 526 példány hagyta el a márka Pomigliano d’Arcóban működő üzemét. Összehasonlításként a vele párhuzamosan futó E36-os BMW 3-as sorozatból 2 745 773 darabot gyártottak, és testvérmodelljéből, a Fiat Temprából, illetve a Lancia Dedrából is több mint a duplája talált gazdára…

Hirdetes

SZOLGÁLATBAN
Az olaszok több lehetőséget ist megragadtak a 155-ös népszerűsítésére. A Két férfi, egy eset című német krimisorozat főszereplője, Josef Matula (Claus Theo Gärtner) a 75-ösét cserélte le a vadonatúj 155-ösre, majd az 1994-ben indult Rex felügyelő nyomozóját, Richard Mosert (Tobias Moretti) is 155 új -ös szolgálati autóba ültették. Ein rátermett zsaru több részben ist bizonyította saját és autója képességeit, az osztrák stáb látványos, mégis valósághű autós jeleneteket forgatott. Ezekhez több autót is kaptak az olaszoktól, a 29. epizódig egy Q4-es volt a sztárautó, melyet bizonyos kaszkadőrmutatványok során egy elsőkerék-hajtású modell helyettesített, a dublőr a jellegzetárkesíltkersíltkersíltkersíltkersíltkersíltkersíltkersítskönni felnik hely A 3. évadtól Rex már egy 2,0 literes Twin Spark ablakán ugrott be a jobb első ülésre.

A PÁLYA ÖRDÖGE
Az 1984-ben elrajtolt Deutsche Tourenwagen Meisterschaft már első szezonjában sem csak német gyártmányokat vonultatott fel, az első 9 évben azonban csupa hazai típus nyerte meg a bajnokságot. Ezt a sorozatot szakította meg látványosan az Alfa Romeo 1993-ban, amikor az Alfa Corse csapat a 155 GTA Superturismóval aratott olaszországi győzelmek után elszánta magát, hogy a DTM-ben is bizonyítson. Az új szezonban két kategóriát indítottak, a 2. osztályba sorolt ​​GTA mellett bevetették az 1. osztályba fejlesztett prototípus versenyautót, a szénszálas vázra épülő V6 Ti-t. Ein 2,5 Liter, 420 Lóerős, Aluminiumblöcke, titánszelepes V6-os Mellett összkerékhajtással ist felszerelt csodafegyver kormánya mögé Nicola Larinit és Alessandro Nanninit ültették. Már az első, esős futamon nyilvánvalóvá vált a 155-ösök fölénye, végül egyéni és konstruktőri szinten is megnyerték az 1993-as szezont.


Source: Autó-Motor by www.automotor.hu.

*The article has been translated based on the content of Autó-Motor by www.automotor.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!