Nedimović: Od 15. maja slobodan izvoz brašna

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je nesumnjivo da će izvoz poljoprivrednih proizvoda biti značajan, kao i da je Vlada Srbije donela odluku o slobodnom režimu izvoza brašna od 15. maja.

Vlada Srbije donela je odluku o izvozu brašna, više nema ograničenja i ta odluka stupa na snagu 15. maja, rekao je Nedimović za Tanjug i dodao da neće biti korekcije cene tog proizvoda.

Ministar je podsetio da je do sada važila kvota od 23.000 tona mesečno za izvoz brašna.

„Imamo dovoljno brašna u Srbiji, Srbija nije ugrožena sa ovom namirnicom tako da brašno ide na slobodni režim kakav je bio pre 8. marta“, objasnio je Nedimović.

Upitan za cenu brašna, Nedimović je rekao da je cena utvrđena na osnovu vladine uredbe.

„Cena je utvrđena narednih 60 dana. Neće doći do korekcije cene brašna“, poručio je Nedimović.

Ministar je naveo i da će izvoz poljoprivrednih proizvoda biti značajan i dodao da su cene više nego dobre, pogotovo u sektoru žitarica.

„O kukuruzu je rano da se govori jer je setva tek gotova, ko zna kako će to biti do avgusta i septembra, ali nesumnjivo je da će spram tražnje za srpskom robom izvoz biti ozbiljan, a cene su više nego dobre, pogotovo u sektoru žitarica “, naglasio je Nedimović.

Na pitanje da li će ovim tempom izvoza žitarica moći dovoljno da se isprazne skladišta za novi rod, Nedimović kaže da će biti dovoljno skladišnih kapaciteta, te da očekuje da će Srbija imati dobar rod pšenice.

„Apsolutno. Imaćemo dovoljno skladišnih kapaciteta za nov rod. Kako stvari stoje, rod pšenice bi trebalo da bude jako dobar, ali imamo još mesec i po dana do toga“, zaključio je Nedimović.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede


Source: Bolja Zemlja by www.boljazemlja.com.

*The article has been translated based on the content of Bolja Zemlja by www.boljazemlja.com. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!