“Ne dovolite, da vaše delo cenzurirajo in ga mečejo v bunker”

V razgretih razmerah na slovenski nacionalki je danes v organizaciji novinarskih sindikatov na Trgu Republike potekal shod za javno RTV, na katerem so zahtevali nujnost ukrepanja pri ohranitvi javnega servisa tudi od zakonodajalcev.

Bobo

Shod za javno RTV Slovenija.

Predsednica generalnega vodstva stavkovnega odbora Koordinacije novinarskih sindikatov RTV Helena Milinković je na shodu poudarila, da so danes, na dan stavke, na RTV doživeli najhujšo obliko posega v novinarsko delo, cenzuro. Ob tem je spomnila na skrajšanje dnevnoinformativnih oddaj na nekaj minute in prepoved produkcije oddaje Tednik, za kar sta se odločila generalni direktor in odgovorna urednica RTVS.

„Generalni direktor in odgovorna urednica nam ne zaupata, ves čas nas diskvalificirata“, je dejala. Kot je izpostavila, je glavna zahteva novinarskih sindikatov novinarska, uredniška in institucionalna avtonomija. „Pozivamo tudi vse svetnike, ki sprejemajo škodljive sklepe na programmekem svetu, da nemudoma odstopijo“, je pozvala.

stavka, rtv-slovenija, beschlagen

Bobo

Shod za javno RTV Slovenija.

Predstavnica pogajalske strani stavkovnega odbora novinarskih sindikatov RTVS Ksenija Horvat je opozorila, da s stavko želijo rešiti, kar se še da. “Ampak tega ne moremo sami, zato, zakonodajalci, potrebujemo moderen, dober, jasen zakon, ki bo omogočal naše neodvisno novinarsko delo, in potrebujemo pomoč javnosti, ki ji je naše delo namenjeno,” je dejala.

Na shodu je solidarnost svojim nekdanjim kolegicam in kolegom na RTV med drugim izrazil tudi nekdanji novinar na Radiu Slovenija in redni profesor na ljubljanski filozofski fakulteti Roman Kuhr. “Ne dovolite, da vaše delo cenzurirajo in ga mečejo v bunker”, je dejal na shodu. Bil je kritičen tudi do napovedanega morebitnega krčenja dopisniške mreže na RTVS.

stavka, rtv-slovenija, beschlagen

Bobo

Shod za javno RTV Slovenija.

Na shodu so spegovorili tudi nekateri kolegi iz tujine. Predsednica sindikata hrvaških novinarjev in predsednica Evropske zveze novinarjev Maja Sever je opozorila, da je RTVS med zadnjimi po neodvisnosti javnega servisa, za njo je samo Romunija. “Ta borba je zato zelo pomembna, pomembna za demokracijo, svobodo, javni servis.”

Novinar hrvaške javne TV in predsednik hrvaškega novinarskega društva Hrvoje Zovko pa je dodal, da mora javni servis biti v vseh državah neodvisen. “Brez njega namreč ni resnice”, je pojasnil.


Source: Svet24.si by novice.svet24.si.

*The article has been translated based on the content of Svet24.si by novice.svet24.si. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!