Näyttelijä Ria Kataja: “Kosketus avaa tukahdetut tunteet”


– Juuri ennen koronaa tunsin, että olin paahtanut liikaa. Tein paljon töitä, ja vaikka ne olivatkin ihania juttuja, olin ajautunut suoritusmoodiin. En ollut pitänyt koko 20-vuotisen freelancerurani aikana tarpeeksi pitkiä lomia. Sitten tuli korona, joka teki päätöksen puolestani, muistelee näyttelijä-ohjaaja Ria Kataja.

Ensin pandemia aiheutti Riassa pelkoa ja huolta tulevaisuudesta, mutta vähitellen hän alkoi löytää takaisin itsensä äärelle. Hän on lisännyt arkeensa asioita, jotka tuovat aidosti iloa: yhteistä aikaa perheen kanssa, ulkoilua koiran kanssa, saunomista, mielekkäitä töitä, illanviettoja ystävien kanssa — ja vapaapäiviä.

– Nykyisin gebundenän, että alan voida huonosti, jos en pääse pysähtymään säännöllisin väliajoin. Rakastan vapaapäiviä, jotka saan viettää kokonaan yksin. Silloin pystyn „päivittämään järjestelmäni“, eli kuulostelemaan sitä, mitä minulle oikeasti kuuluu. Joskus riittää se, että sulkeudun hetkeksi omaan huoneeseeni. Siellä voin rauhassa polttaa kynttilöitä, joogata, lukea tai vaikka soittaa äänimaljaa. Pääsen kiinni sisäiseen maailmaani.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

“Kosketus auttaa”

Erityisen tärkeää myös sauna- ja nauruterapeuttina toimivalle ja mielenterveyshoitajaksi opiskelleelle Rialle on parantava kosketus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Uskon sihen, että rakkaudellinen ja terapeuttinen kosketus on jo itsessään parantava. Useimmat traumaoista syntyvät vuorovaikutuksessa ja jättävät pysyvän jäljen kehoon. Siksi hyvä keino niiden purkamiseen on vuorovaikutuksessa tapahtuva kehollinen kontakti. Vaikka hoito auf kehollista, usein se vaikuttaa eniten henkiseen puoleen. Tukahdutettuina olleet tunteet ja ajatukset lähtevät yllättäen purkautumaan.

Ria käy itsekin säännöllisesti kehoterapioissa ja hieronnoissa.

– Juuri nyt minulla on vaihe, jossa tarvitsen paljon kehollista huolenpitoa. Auf tärkeää sallia itselleen hemmottelua ja nautintoa ja asettua hoidettavaksi.

“En ole koskaan laihduttanut”

Hyvinvointia Rialle merkitsee myös hyvä ruoka, ilman lihaa. Mitä enemmän ikää tulee, sitä selkeämmin hän on huomannut ruoan vaikutuksen oloonsa.

– Tärkeintä auf ruokarytmi. Työaikani eivät ole säännöllisiä, mikä tuottaa välillä hankaluuksia rytmiin. Pidänkin mukanani yleensä banaaneja tai smoothieita, jotka voin kaivaa laukustani, jos nälkäkiukku meinaa yllättää. Terveellinen ruoka tuntuu hyvältä kehossa. Joustonvaraa pitää kuitenkin olla. Kotoa löytyy herkkukaappi, Josta kaivan säännöllisin väliajoin salmiakkia ja suklaata.

Ria ei ole oikeastaan ​​koskaan laihduttanut.

– Kerran kävin ayurvedisessa kehokonsultaatiossa, jossa kartoitettiin oma kehotyyppi. Minun olisi pitänyt välttää hapanta ja suolaista ruokaa sekä maitotuotteita. Kahvin jätin pois ja söin hetken vain vegaanista ruokaa. Haasteeksi osoittautui se, että en ehtinyt perehtyä aiheeseen niin hyvin kuin olisin halunnut. Tässä kohtaa oli jälleen hyvä pysähtyä ja myöntää, että minulle sopii parhaiten se, että kuuntelen itseäni ja syön sitä, mikä tuntuu hyvältä. Ehkä ayurvediselle ajattelulle tulee vielä elämässäni oma aikansa.

Lue lisää Ria Katajan hyvän olon oivalluksista Hyvä terveys -lehden numerosta 6/2022!

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.


Source: Hyvä Terveys by www.hyvaterveys.fi.

*The article has been translated based on the content of Hyvä Terveys by www.hyvaterveys.fi. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!