Napravit pivo od kopriva | LifePress Magazin

Nemojte tako začuđeno gledati u ovaj naslov. Da, pivo od kopriva. Moguće je. A mi vam otkrivamo kako.

Proces je poprilično jednostavan. Poželjno je da imate divlji kvasac, ali i obični može sasvim dobro da posluži.

Od sastojaka (za prvi recept) vam treba: 750 g listova koprive, 4 Liter vode, 450 g smeđeg šećera, sok dva limuna i kvasac.

Prvo se naoružajte za branje kopriva. Trebaće vam veća hrpa, ali pazite da ih berete na čistim i sigurnim područjima, bez štetnih uticaja. (Ne Zaboravit Rukavice).pivo od kopriva

Koprive operite, možete ih nakratko potopiti u destilovanom sirćetu, da biste se rešili nečistoća i eventualnih bubica. (Takođe, vrlo je važno da sve posude, kašike, levke i druge kuhinjske „pomoćnike“, koje budete koristili sterilizujete).

Stavite dve šerpe sa vodom na šporet. U jednoj potopite koprive na 30-tak sekundi dok ne izgube svoje „bodljice“. Iz te šerpe premeštajte ih u drugu u kojoj ćete kuhati neku vrstu čaja od koprive. Kada ste sve koprive premestili izblanširane u drugu šerpu ostavite ih da krčkaju 20-tak minuta.

Tako pripremljen čaj od koprive procedite u drugu posudu. Dodajte smeđi šećer i limunov sok.
Ostavite da se smesa ohladi, a poželjno je da stoji tako i nekoliko dana. Nakon toga präsipate je u staklene boce demižonke. (Imajte na umu da treba ostaviti bar četvrtinu boce praznu, zbog vrenja). Dodajte kvasac i stavite čep na bocu. Ostavite je na toplom mestu. Računajte da će vaše pivo da vri i peni. Nakon 7 do 10 dana prespite ga u manje boce. Ostavite na toplom još tri dana.
Nakon toga je spremno za piće, a ima ukus neobičnog piva.

Za drugi recept za pivo od kopriva vam treba: 1 kg listova koprive, 5 litara vode, 450 gr šećera, sok dva limuna, 50 gr vinske kiseline i dve kesice pivskog kvasca.

Koprive, takođe skuhate (15-tak minuta), mešajući povremeno. Procedite tečnost kroz gazu u plastičnu kanticu. Umešajte šećer dok se ne otopi i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi. Nakon toga dodajte limun, vinsku kiselinu i kvasac (stavite ga da nadođe pre toga u malo tople vode i šećera). Sve pokrijte i ostavite 3 dana.

pivo od kopriva

Prespite u sterilisane boce, ali pazite da ne mućkate puno talog koji se nakupio na dnu. Stavite im čepove, ali ih povremeno otpuštajte. Fermentacija će biti nastavljena, a pivo će biti spremno za piće za otprilike 7 dana. Proveravajte i da li se stvara previše pene. Poželjno je da ostavite pivo i više od 7 dana. Ne treba da vas Sole talog na dnu flaša.

ich zu je. Da ste spremni na eksperiment? Ili ste već probali ovako nešto? Neki su dodavali i cvetove zove. Šta kažete?


Source: LifePress magazin by lifepressmagazin.com.

*The article has been translated based on the content of LifePress magazin by lifepressmagazin.com. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!