Najveći fond na svijetu izgubio 75 milijardi dolara

26.04.2022. / 11:27

OSLO – Najveći fond na svijetu, norveški suvereni fond bogatstva (SNF), čija je vrijednost oko 1,3 biliona dolara, trenutno bilježi gubitak od 74,2 milijarde dolara i to u prvom kvartalu.

Foto: Youtube/Screenshot

Razlog ovog pada leži u tržišnim previranjima izazvanih ruskim napadom na Ukrajinu i lockdownom u Kini.

Fond sa sjedištem u Oslu, izgubio je 5,2 odsto na vrijednosti akcija koje imaju najveći udio u njegovim ulaganjima, dok su fiksni prihodi pali za 4,8 odsto, navodi se u saopštenju, prenosi Bloomberg.

Vrijednost nekretnina u koje je SNF uložio porasla je za 4,1 odsto, ali te investicije učestvuju sa manje od 3,0 odsto u njegovim ukupnih ulaganjima.

„Prvi kvartal karakterišu geopolitičke turbulencije, koje su uticale i na tržišta“, naveo je zamjenik izvršnog direktora SNF-a Trond Grande u saopštenju.

Norveška je 27. februara odlučila da ovaj fond izađe iz ruske imovine kao odgovor na napad Moskve na Ukrajinu. U stvarnosti je naišla na probleme sa sprovođenjem svog nauma pošto je Rusija zabranila strancima prodaju hartija od vrijednosti na svojim berzama.

Gubitak fonda po osnovu udjela u ruskom kapitalu mogao bi da iznosi nešto manje od 2,8 milijardi dolara, prema procjenama predstavljenim 3. marta.

Fond je osnovan 1996. godine s ciljem da norveške prihode od nafte i gasa ulaže u inostranstvu i ima vlasničke udjele u oko 9.300 kompanija širom svijeta, pri čemu posjeduje 1,3 odsto svih akcija koje kotiraju na berzama.

Imovina Fonda jednaka je pojedinačnim iznosima od po 240.000 dolara za svakog muškarca, ženu i dijete u Norveškoj. BIZLife


Source: Capital.ba – Informacija je capital by www.capital.ba.

*The article has been translated based on the content of Capital.ba – Informacija je capital by www.capital.ba. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!