“Najk” odlazi iz Rusije, ali bi mogao da se suoči sa OVIM PROBLEMOM

„Najk“ odlazi iz Rusije, ali bi mogao da se suoči sa OVIM PROBLEMOM

Američki proizvođač obuće i odeće „Nike“ odlučio je da napusti Rusiju, saopštila je kompanija na svojoj veb stranici.

„Kompanija je donela odluku da napusti rusko tržište. Najk, kao i mobilna aplikacija više neće biti dostupne u ovom regionu. Nike prodavnice su nedavno privremeno zatvorene i neće se ponovo otvarati“, saopštila je kompanija, prenosi ruska agencija TASS.

„Nike“ je ovog maja potvrdio da neće obnavljati i sklapati nove sporazume sa ruskim partnerima.

Najki, Patike (Pixabay)

„Najk“ je 3. marta saopštio da će privremeno obustaviti rad u svim svojim prodavnicama u Rusiji koje su u vlasništvu kompanije i kojima upravlja. Sve to kao odgovor na akcije Moskve u Ukrajini, dodajući da onima koji su i dalje otvoreni upravljaju nezavisni partneri.

Za kompaniju, koja dobija manje od 1 odsto svog prihoda od Ukrajine i Rusije zajedno, ovaj potez je u velikoj meri simboličan, a ne materijalni.

Još jedna kompanija u nizu

Najk se tako pridružio drugim velikim zapadnim brendovima, poput Mekdonaldsa i Renoa, u potvrdi da će u potpunosti napustiti zemlju.

„Najk je doneo odluku da napusti rusko tržište. Naš prioritet je da obezbedimo da podržavamo naše zaposlene dok odgovorno smanjujemo naše operacije u narednim mesecima“, navodi „Nike“ u saopštenju.

Strane kompanije koje žele da napuste Rusiju zbog rata u Ukrajini suočavaju se sa mogućnošću usvajanja novih zakona u narednim nedeljama koji bi omogućili Moskvi da zapleni imovinu i izrekne krivične kazne. To je podstaklo neke kompanije da ubrzaju svoj odlazak.

Nike, prodavnica (Pixabay)

Adidas je rekao u martu da zatvara svoje ruske prodavnice i pauzira onlajn prodaju. Puma je takođe obustavila svoje poslovanje u martu. Reebok je obustavio prodaju istog meseca iu pregovorima je o prodaji više od 100 prodavnica turskoj maloprodaji obuće FLO Magazacilik.

Adidas trenutno ne planira da nastavi poslovanje u Rusiji, rekla je nemačka kompanija za sportsku odeću Rojtersu.

„Rad Adidasovih prodavnica i Adidasove onlajn maloprodaje u Rusiji i dalje je suspendovan do daljnjeg, to se odnosi i na isporuku robe u Rusiju“, navodi se u saopštenju.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay/AP


Source: BIZlife by bizlife.rs.

*The article has been translated based on the content of BIZlife by bizlife.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!