Na ceni Brizbejn und Adelajd

Freepik

Abbildung

Najnoviji podaci pokazuju da su cene kuća u Brizbejnu porasle za 0,22 odsto u aprilu, što je više nego prepolovilo stopu rasta u odnosu na mart.

I pored toga, Brizbejn vodi po godišnjem rastu cena u Australiji.

Vrednost kuća u glavnom gradu Kvinslenda je porasla za 26,27 odsto u poslednjih 12 meseci (zaključno s aprilom ove godine). Međutim, Sidnej, Hobart und regionale Zapadna Australija prijavili su negativan rast između 0,1 i 0,44 odsto u aprilu.

Izveštaj Proptreka otkriva da Brizbejn i dalje ima najpristupačnije kuće u zemlji, sa srednjom vrednošću od 762.000 dolara u poređenju sa 1,2 milliona u Sidneju i 902.000 u Melburnu.

Vrednost jedinica u Brizbejnu porasla je za 0,1 odsto na 447.000 dolara u aprilu, dok su Sidnej, Adelajd, Pert, Hobart i ACT zabeležili negativan rast.

Vrednost kuća u Melburnu porasla je u aprilu za 0,01 odsto, a tokom juna 0,3 odsto.

Ekonomista Proptreka i autor izveštaja, Pol Rajan, kaže da je tržište u Brizbejnu nastavilo da beleži ublažavanje rasta cena u aprilu, s tim da ne očekuje da će vrednosti ići u obrnutnom smeru. Autor izveštaja smatra da je ovo nastavak trenda usporavanja na tržištu nekretnina 2022.

Direktor Apolo aukcije, Džastin Nikerson, smatra da su aukcije i dalje „snažan“ način za kupovinu i prodaju kuća u Brizbejnu i da su očekivanja prodavaca u aprilu bila više u skladu sa trenutnim tržištem, nego uobičajeno.

– Velika promena ove godine je smanjenje broja ponuđača. Prošle godine ste možda imali osam ponuđača, sada ćete dobiti četiri, s tim da se radi o jakim ponuđačima. To je sve što nama treba da obavimo transakciju – istakao je Nikerson.

Prema njegovim rečima, trend prodaje pre aukcije, koji je bio karakterističan za februar i mart, malo se „povukao“, što ukazuje na povećanje brzine tržišta u aprilu.

Region Vajd Bej je bilo treće tržište sa najjačim performansama u zemlji u aprilu, prema Indeksu, sa rastom cena kuća od oko 1,5 odsto nakon što su cene u vrednosti ostale nepromenjene.

Dolina Hanter u NSW i sever Adelajda su bila dva najveća tržišta u aprilu.

Rajan je istakao da očekuje da će Brizbejn i Adelajd biti manje pogođeni uticajem rasta kamatnih stopa.

– Sidnej i Hobart su bili gradovi sa najjačim učinkom i to su tržišta na kojima je pristupačnost nekretnina najviše rastegnuta, tako da će veće kamatne stope više uticati u tim područjima – oceni je Rajan.

Ukoliko smo u opštem padu, kako je naglasio Rajan, Brizbejn neće biti imun na to, međutim, kada je reč o periodu kada cene neće ići mnogo gore, tržište u Brizbejnu će svakako imati koristi zbog naznačenih Preferredencija istunpačnove pristi.


Source: Vesti online by www.vesti-online.com.

*The article has been translated based on the content of Vesti online by www.vesti-online.com. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!