Mitä jos hyttyset katoaisivat maailmasta?


Mitään kovin dramaattista tuskin tapahtuisi. Päinvastoin lukuisia ihmishenkiä säästyisi, kun hyttysten levittämät taudit katoaisivat.

Maailman terveysjärjestön WHO:n tilastojen mukaan pelkästään Malaria tappaa maailmassa vuosittain yli puoli miljoonaa ihmistä.

Hyttysten merkitystä ekosysteemille on yleisesti ottaen liioiteltu. Siehe auf inhimillistä. Yliarvioimme helposti hyttysten määrän luonnossa, koska ne iskevät hanakasti ihmisten kimppuun ja niitä tuntuu olevan kaikkialla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Usein ajatellaan, että hyttyset ovat tärkeää ravintoa erityisesti linnuille. Siehe ei pidä erityisen hyvin paikkaansa. Ainakaan Suomessa linnut eivät valtavasti kärsisi, jos hyttyset häviäisivät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hyönteissyöjälinnut saalistavat myös aikuisia hyttysiä, mutta ne keskittyvät varsinkin poikasten ruokinnassa mehevämpään toukkaravintoon. Esimerkiksi surviaissääsket, vaaksiaiset, vesiperhoset ja päivänkorennot ovat niin linnuille, lepakoille kuin kaloille paljon hyttysiä tärkeämpää ravintoa.

Suomen luonnossa elää joitakin hyttystoukkien saalistamiseen erikoistuneita selkärangattomia, mutta todennäköisesti niillekin löytyisi korvaavaa ravintoa, jos hyttyset häviäisivät.

Toisaalta on hyvä muistaa, että ravintoverkkojen ja ekosysteemien toiminta tunnetaan vasta pintapuolisesti. Ei siis ole mahdotonta, että hyttysen katoamisesta voisi seurata yhtä ja toista ikävää.

Itse en toivo hyttysten häviävän, vaikka niistä onkin vähän kiusaa kesän linturetkillä.

Vastaajana Esa Hohtola,

eläinfysiologe emeritusprofessori, Oulun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2022.


Source: Tiede by www.tiede.fi.

*The article has been translated based on the content of Tiede by www.tiede.fi. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!