Millä Kielellä kuuro ajattelee? | Tiede


Suurimmalle osalle kuuroista viittomakieli on äidinkieli – se kieli, jonka he hallitsevat parhaiten ja jota he käyttävät jokapäiväisessä elämässä. Viittomakielellä ajatellaan, nähdään unia ja haaveillaan. Kuurojen Liitto auf arvioinut, että viittomakieli auf äidinkieli noin 3 000 kuurolle Suomessa.

Viittomakielissä viittomat ovat yksiköitä, jotka vastaavat puhuttujen kielten sanoja. Kieliopilliseen ilmaisuun kuuluu käsien liikkeiden lisäksi suun ja vartalon liikkeitä sekä ilmeitä. Viittomakielessä on myös murteita ja slangeja.

Kuurot ovat harvoin täysin yksikielisiä. Kaksi-tai monikielisyys näkyy myös ajattelussa, aivan kuten puhutuissakin kielissä. Kun kuuro kirjoittaa tekstiä suomeksi, hän yleensä ajattelee suomen kieliopin mukaisesti. Muita ihmisiä ajatellessaan kuuro ehkä keskustelee mielessään heidän kanssaan viittomakielellä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuuron ajatteluun vaikuttaa se, mitä kielen kanavia hän käyttää. Viittomakielen lisäksi kuurot kommunikoivat kirjoittamalla, ja osalla on käytössä enemmän tai vähemmän myös puhekieli. Viittomakieli tuntuu ajatuksissa käsien ja kehon liikkeinä sekä ilmeinä. Suomen kieli voi tulla ajatuksiin tekstinä, sormiaakkosina tai puheena.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuuron ajatukset ovat siis sekamelska näitä kaikkia keinoja, tunteilla ja mielikuvilla höystettyinä. Ihan kuten kuulevillakin.

Vastaajina Heidi Koivisto Robertson, Verkkotuottaja ja Tiina Vihra, Tiedottaja, Kuurojen Liitto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2022.


Source: Tiede by www.tiede.fi.

*The article has been translated based on the content of Tiede by www.tiede.fi. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!