Mihajlović: Opravdani razlozi za povećanje cene električne energije

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, pre početka konferencije „Energetika na Balkanu: Tranzicija ka obnovljivim izvorima energije i poboljšanje energetskih mreža“, izjavila je da je povećanje cene električne energije logično jer su poskupele dosve komponenten za proizvod cena biti održiva.

Kako je objasnila postoji više razloga za poskupljenje struje, ali da je Ministarstvo pripremilo uredbu kako bi pomoglo socijalno ugroženim domaćinstvima.

„Ministarstvo ima analize i saznanja o stanju u elektroenergetskom sektoru. Prva stvar je da nema jeftine energije jer je sve poskupelo i sasvim je razumljivo matematički, finansijski i ekonomski da cena struje treba da bude viša ako hoćemo što pre da budemo spremni za narednu zimu”, navela je ona.

Prema njenim rečima drugi razlog zašto cena struje treba da bude uvećana jeste loše upravljanje u EPS-u prethodnih šest godina, te da je najvažnije ovo preduzeće „postaviti na noge“.

„Upravo zbog toga što je potrebno da cene električne energije budu više, Ministarstvo je pripremilo uredbu o energetski ugroženom kupcu kako bismo pomogli socijalno ugroženima. Ona će se sada odnositi na veći broj domaćinstava jer su promenjeni kriterijumi. Takav status steći će približno 200.000 domaćinstava kada je reč o električnoj energiji, 1.500 domaćinstava će imati niži račun za gas, a 50.000 za toplotnu energiju”, objasnila je ona.

Kako je Mihajlović dodala, ulaganje u OIE je segment o kom mora posebna pažnja da se posveti, jer je to budućnost energetike i jedini vid koji će obezbediti dugoročnu energetsku stabilnost.

Međunarodnu konferenciju „Energetika i Balkan: tranzicija ka obnovljivim izvorima i poboljšanje energetskih veza” organizovali su Konfindustrija Est Evropa i Konfindustria Srbijeuz podršku Konfindustrije.

Energetski-Portal


Source: Energetski portal Srbije by www.energetskiportal.rs.

*The article has been translated based on the content of Energetski portal Srbije by www.energetskiportal.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!