Mexikó és Panama ist nyit a kriptovaluták felé

Úgy látszik, a közép-amerikai régió országai egymással versenyeznek egy gyors, biztonságos és hatékony fizetéseket lehetővé tevő rendszer létrehozásában.

Salvadorban tavaly júniusban jelentette be Nayib Armando Bukele Ortez elnök, hogy a helyi törvényhozás elfogadta azt az előterjesztést, amelynek értelmében minden olyan helyi kereskedő, aki rendelkezik a szükséges műszaki feltételekkel, a kövő. Sőt, ein kriptovalutával kiegyenlíthetők lesznek ist ein helyi adók. Néhány nappal ezelőtt pedig a Közép-Afrikai Köztársaság hivatalos fizetőeszköznek minősítette a bitcoint. Faustin Archange Touadera elnök már alá ist irta a kapcsolódó törvényt, amellyel a Közép-Afrikai Köztársaság lett a kontinensen az első állam, amely ilyen módon elfogadja a digitális pénzt.

Hozzájuk csatlakozik most Mexikó: a mexikói kormány ugyan már az év elején bejelentette a digitális központi banki pénz megvalósítását, de a jegybank akkor nem nyilatkozott, viszont most megerősítette a projektet. Victoria Rodríguez Ceja, a Mexikói Központi Bank (BdeM) vezetője a helyi szenátusban bejelentette, hogy az ország új digitális valutáját három éven belül elkészítik, s az a helyi pénzügyi és fizetési rendszert hosszétehe távon. A szakember kifejtette, hogy nagyon összetett kihívásokkal kell szembenézniük, elegendő csak a koronavírus-járványra vagy az orosz-ukrán háborúra gondolni – minderről a La Jornada mexikói napilap irt.

Victoria Rodríguez Ceja elmondta, hogy a cél az, hogy 2024 harmadik negyedévére az inflációt három százalékra mérsékeljék. A Mexikói Központi Bank vezetője az év eleje óta tölti be a pozícióját és a mexikói szenátusban ez volt az első szereplése, amely 4 órán át tartott. A szakember úgy véli, hogy az új digitális központi jegybanki valuta gyors, biztonságos és hatékony fizetéseket tesz majd lehetővé. A digitális mexikói peso ugyanakkor nem fogja kiváltani a fizikai érméket és a bankjegyeket, hanem alternatív eszközt jelent majd, amely a lakosság többségének lehetővé fogja tenni a bankszámlák nyitását.


De Panama sem akar lemaradni: a közép-amerikai állam parlamentje átfogó jogszabályt szavazott meg. A törvény értelmében az adók digitális pénzekben is kifizethetők és a kriptovaluták használhatók a kereskedelemben, valamint a vagyon tárolására. A közép-amerikai országnak egyébként nem túl jó a híre, adóparadicsomként és offshore-üzletek megkötésének helyszíneként emlegetik.

A panamai jogszabály átfogóbb, mint a salvadori, így például nem csupán a virtuális fizetőeszközök tartoznak a hatálya alá, hanem az úgynevezett nem behelyettesíthető érmék (NFT-k) is, amelyek gyakorlatilag digitális eredetigazolások és tulajdoni lapok, amelyekkel bizonyítható egy ingatlan, nemesfém, műtárgy , eszköz, kép, animáció, videó vagy más tárgy eredetisége. Az új jogszabály értelmében ezekkel a kripto-vagyontárgyakat is lehet fizetőeszközökként alkalmazni.

A szakértők úgy vélték, hogy a törvény nem fog javítani Panama megtépázott pénzügyi hírnevén, a kereskedelem továbbra sem lesz átláthatóbb. Az aggályok ellenére Laurentino Cortizo elnök aláírja a jogszabályt, amelyet a helyi parlament ellenszavazat nélkül fogadott el.


Source: SG.hu Hírmagazin – IT/Tech by sg.hu.

*The article has been translated based on the content of SG.hu Hírmagazin – IT/Tech by sg.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!