Mesterséges intelligencia segít a lavinák előrejelzésében

A teljesen adatvezérelt rendszer nagyjából olyan megbízhatóan működik, mint a tapasztalt szakemberek.

EIN Svájci Lavinakutató Intézet – SLF kutatói mesterséges intelligenciát alkalmazó számítógépes megoldást fejlesztettek ki a lavinaveszély felmérésére. A rendszer tavaly tél óta van használatban. A teljesen adatvezérelt megközelítés olyan jól teljesített a regionális lavinaveszély szintjének automatikus előrejelzésében, mint egy tapasztalt lavina-előrejelző szakértő.

Napjainkban az emberi lavina-előrejelzés úgy működik, hogy általában három lavinamérnök egymástól függetlenül, a meglévő adatok alapján értékeli a veszélyhelyzetet. Hogyan alakul az időjárás? Mik az előrejelzések? Miről számolnak be a megfigyelők, mi a visszajelzés a hegyi vezetőktől és a sítúrázóktól? De egy ideje ahelyett, hogy a következő napra vonatkozó lavinajelentést közvetlenül ezekből az értékelésekből állítanák össze, először az emberi véleményt összehasonlítják a gépi véleménnyel.


Frank Techel lavina-előrejelző Elmondta, hogy a számítógép másképp értékeli az adatokat, mint az emberek, ezért van az, hogy néha kissé más következtetésre jut. Ezután a szakértők összevont értékelését ismét kritikusan felülvizsgálják – és szükség esetén kiigazítják. Közlése szerint a számítógépes előrejelzés nagy segítség, különösen a különböző veszélyszintek pontos földrajzi lehatárolásánál.

Techel társszerzője a Natural Hazards and Earth System Sciences című folyóiratban megjelent tanulmánynak, amelyben a Cristina Pérez-Guillén, az SLF tudósa által vezetett csapat bemutatta az adatvezérelt megközelítést. A tanulmány szerint a szakemberek a modellt egy több mint 20 éves meteorológiai adatsorral képezték ki. A számítógép megtanította magát arra, hogy felismerje az időjárási adatok és a kutatók által előre jelzett megfelelő figyelmeztetési szintek közötti összefüggéseket. A tudósok szerint a modellek pontossága, azaz a veszélyességi szint helyes előrejelzéseinek aránya 75 százalék körül volt. Ez nagyjából megfelel a hivatásos lavina-előrejelzők pontosságának.

Az SLF kiemeli, hogy a modell jelenleg csak száraz lavinákra alkalmas. A nedves hólavinákra és a hóréteg stabilitására vonatkozó modellek azonban már rendelkezésre állnak és a következő télen tesztelni fogják őket.


Source: SG.hu Hírmagazin – IT/Tech by sg.hu.

*The article has been translated based on the content of SG.hu Hírmagazin – IT/Tech by sg.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!