Matkailijan opas kreikkalaiseen tavernaan – etiketti ja vinkit

1. Huomioi ruokailuajat

Lomalla Kreikassa suomalaiset ruokailuajat voi joutua hetkeksi unohtamaan. Turistiravintolat ovat aina auki, mutta perinteisissä tavernoissa sekä lounasta että illallista syödään myöhään. Tyypillinen lounasaika ajoittuu kahden ja neljän välille, kun taas illallinen alkaa vasta yhdeksän jälkeen. Ruokapöydän ääressä viihdytään pitkään.

2. Jos olet yksin, saatat saada seuraa

Kreikkalaisille ateriat ovat tilaisuuksia kokoontua yhteen perheen, suvun ja ystävien kanssa. Yksin ruokaileva matkailija saattaa saada osakseen uteliaita katseita. Älä ylläty, jos tuntemattomat tulevat juttusille, tarjoavat viiniä tai pyytävät jopa liittymään seuraansa.

3. Et voi koskaan tilata liikaa

Tavernakulttuuriin kuuluu monien pienten annosten tilaaminen ja jakaminen pöytäseurueen kesken. Paikallisten kanssa ruokaillessa kannattaa varautua siihen, että omakaan annoksesi ei ole vain sinua varten. Tavernojen ruokalistat ovat yleensä hyvin samanlaisia: valittavana on perinteistä kreikkalaista ruokaa. Juomapuoli noudattaa niin ikaän tuttua linjaa. Tavernassa nautitaan olutta, viiniä ja ouzoa.

4. Erityisruokavaliot voivat olla koetuksella

Noudatatko gluteenitonta ruokavaliota? Kreikassa Motha ei Edes tunneta. Tarjoilijoilta voi olla turha kysellä lisätietoja annosten gluteenipitoisuuksista, joten turvallisinta on pelata varman päälle ja valita annoksia, joissa ei varmasti ole käytetty tavallisia viljatuotteita. Tavernassa pöytään kannetaan lähes poikkeuksetta leipäkori – pyysit sitä tai et. Leipää käytetään lisukkeena monien ruokien kanssa, ja sillä kerätään kastikkeiden ja öljyjen viimeiset pisarat.

IstockphotoVinkit kreikkalaiseen Taverne
Kreikkalaisten tavernojen ruokalistat muistuttavat yleensä toisiaan.

5. Varaudu rentoon tunnelmaan

Älä odota kreikkalaiselta tavernalta hienostelua, yltiökohteliasta palvelua tai silitettyjä pöytäliinoja. Tavernat ovat yleensä perheomistuksessa, ja kukin perheenjäsen hoitaa oman roolinsa taitojensa mukaan. Viini tarjoillaan pullojen sijaan kannuissa, ruoka-annokset eivät aina saavu pöytään yhtä aikaa, eikä lautasia välttämättä tulla keräämään pois.

6. Älä unohda fetajuustoa

Kreikkalaisesta salaatista tuttu fetajuusto on tavernassa lähes pakollinen ainesosa, joka sopii kaikenlaisten annosten rinnalle. Ja miksi vastustella, kun se on niin hyvää kuin Kreikassa?

7. Tupakointia ei ole saatu kitkettyä

Vaikka tupakointi olisikin kreikkalaisessa tavernassa kielletty, ei se näytä pysäyttävän sauhuttelevia paikallisia. Ulkona istuttaessa voit vain toivoa, että tuuli vie savun toiseen suuntaan.

8. Älä jaa laskua orjallisesti

Kun ruokailet isommassa seurueessa, vastusta houkutusta kaivaa laskin esiin, kun on laskun maksamisen aika. Kreikan vieraanvaraiseen kulttuuriin ei kuulu laskun jakaminen samaan tapaan kuin Suomessa. Älä edes suunnittele pyytäväsi tarjoilijalta montaa eri laskua.

Jos olet syömässä kreikkalaisten ystävien kanssa ja haluat tarjota heille aterian, kannattaa lasku käydä maksamassa vähin äänin tiskillä – muuten kaikki tarjoutuvat kovaäänisesti hoitamaan maksupuolen. Muista myös oikeaoppinen tapa jättää henkilökunnalle tippiä.

Lue myös: Kreikkalaisen keittiön ABC – kokeile näitä herkkuja lomallasi

Lähde: Der Telegraph
Kuvat: Inka Khanji, Istockphoto


Source: Rantapallo.fi – Suomen suosituin matkailumedia by www.rantapallo.fi.

*The article has been translated based on the content of Rantapallo.fi – Suomen suosituin matkailumedia by www.rantapallo.fi. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!