MASKE ZA LÄUSE MOGU DA OJAČAJU BETON

Poslednjih godina jednokratne maske za lice značajno su uvećale količinu smeća. Ipak, možda postoji način da se one ponovo upotrebe, jer nedavna istraživanja pokazuju da bi mogle da se dodaju u beton kako bi ga ojačale.

Imajući u vidu da su prethodne studije pokazale da je beton manje sklon pucanju kada se u njega umešaju sitna armaturna vlakna pre nego što se izlije, naučnici sa Vašingtonskog državnog univerziteta pitali su se da li polipropilen ili poliesterska tkanina u odbačenim maskama za lice mogu biti izvor tih vlakana.

Da bi ovo utvrdili, istraživači su prvo uklonili metalna ojačanja za nos i pamučne omče za uši sa hirurških maski za jednokratnu upotrebu, a zatim usitnili preostalu tkaninu na vlakna dužine od 5 do 30mm.

Vlakna su tada tretirana rastvorom grafenskog oksida. On je formirao premaz zahvaljujući kome su se vlakna bolje povezala sa često korišćenom portland zementnom pastom. Ovaj Zement je vezivni sastojak u betonu, a naučnici su u njega dodali vlakna u zapremini od 0,1 odsto.

Kada je Cement ojačan vlaknima testiran mesec dana nakon očvršćavanja, otkriveno je da pokazuje 47 procenata veću zateznu čvrstoću pri cepanju od neobrađenog portland zement. Ipak, dodavanje vlakana dovelo je tun blagog smanjenja čvrstoće pri pritiskumada samo za 3 procenta.

„Ovaj rad prikazuje jednu tehnologiju za preusmeravanje korišćenih maski iz toka otpada u aplikaciju visoke vrednosti„, rekao je vodeći naučnik, prof. Xianming Shi.

Rad o istraživanju nedavno je objavljen u časopisu Materialien Briefe.

Prošle godine, studija sprovedena na Australijskom univerzitetu RMIT takođe je pokazala da vlakna maske za lice pomažu u jačanju asfalta i materijala za put koji se nalazi ispod njega.

E2-Portal (Gradjevinarstvo)


Source: E2 Portal by www.e2.rs.

*The article has been translated based on the content of E2 Portal by www.e2.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!