Martorell demana plant i programmes per a la transició energètica a les escoles

Plaques Sonnen

L’Ajuntament de Martorell es compromet en l’aposta per una transició energètica eficaç als centres educatius, i demanarà a la Generalitat que apliqui plans i programmes per a fer-la possible. Així ho va decidir el Ple Municipal de dilluns, amb una moció presentada pel PSC a la que s’hi va sumar Junts per Martorell i que van aprovar la resta de force locals.

La moció argumenta que, en el context actual d’emergència climàtica i de crisi energètica, és „més necessari que mai accelerar la implantació del nou model energètic renovable“. Basant-se en les policies europees i en la Llei de Canvi Climàtic de Catalunya, destaca que „l’estalvi i eficiència energètica i la implantació de renovables distribuïdes“ són els dos grans eixos per aquesta transició.

L’administració catalana pretén, en aquesta línia, „multiplicar per 10 l’energia procedent de plaques fotovoltaiques en sostre“ per a que „tots els seus edificis siguin de consum energètic quasi zero abans de 2030“, i posa el focus en rehabilitar els 5.725 edificis o equipments educatius.

El regidor del PSC, Antonio Carvajal, va exposar la moció, que Considera „Molt necessari impulsar plans i programes d’acció per implantar la transició i reduir la despesa energètica d’aquests centres, aplicant mesures i install·lant equips photovoltaics per autoconsum“ .

Antonio Carvajal, regidor del PSC

La moció demana que la Generalitat „executi un programa que generalitzi les auditories energètiques a tots els centres educatius de Martorell per tenir la informació sobre els consums, i que proposi mesures d’estalvi i d’eficiència energètica, incloent-hi la capacitat fotovoltaica en sostre“. També contempla „demanar la inclusió as pressupostos fins as 2030 d’una partida per fer convocatòries d’ajuts pels ens locals amb l’objectiu de fer instal·lacions fotovoltaiques en els equipment educatius“. I „dissenyar i executar un Pla d’Eficiència Energètica i d’Instal·lacions Fotovoltaiques per Autoconsum en tots dels centres educatius de Martorell, finançat parcialment amb els estalvis de la factura de consum energètic dels propis centres“.

Antonio Carvajal, regidor del PSC

Junts per Martorell es va sumar a la moció. En representació de l’equip de gover, la regidora d’Ensenyament, Soledad Rosende, recalcava „la clara implicació del consistori i l’aposta per les energies renovables i per la transició energètica, tan necessària“.

Rosende va afegir que el seu grup està „totalment d’acord amb anunci del governance de Catalunya d’impulsar energies renovables, de fer realitat els plans d’eficiència, de crear install·lacions renovables, i de dur a terme les actuacions as centres educatius que han de permetre generar energia, autoabastir-nos i assolir la sostenibilitat“.

Soledad Rosende, regidora d'Ensenyament

Des de Movem Martorell, Xavier Sáez reconeixia que caldrà una gran inversió per aplicar la transició als centres educatius, es posicionava a favor de la moció i destacava la importància „de fer primer una auditoria energètica per valorar el grau d’eficiència de cada edifici“ i que la col·locació de plaques ha de ser „un últim pas“.

Xavier Sáez, regidor de Movem Martorell

„L’administració local és la primera de rebre la pressió dels ciutadans i és la primera en actuar i donar example“, destacava el portaveu republicà Víctor de León, qui posava un punt de crítica al contingut de la moció i Considerava que „hauríem d ‘haver estat més ambiciosos i estendre-ho a tots els equipment Municipals’.

Víctor De León, regidor d'ERC

Juan José Pérez (C’s) va dir que „hem de passar de les bones paraules i intentions a ser més pragmàtics, a dotar de diners les polítiques útils“. També va comentar que l’aplicació de plaques als centres educatius „és una bona iniciativa i suposarà un estalvi important“.

Juan José Pérez (C's)

Un cop votada favorment la moció per unanimitat, el text es traslladarà as grups parlamentaris, as Departments d’Educació i de Medi Ambient de la Generalitat, Diputació, Consell Comarcal, entitats Municipalistes, Institut Català d’Energia i centres educatius.


Source: Web de notícies de l'Ajuntament de Martorell by martorelldigital.cat.

*The article has been translated based on the content of Web de notícies de l'Ajuntament de Martorell by martorelldigital.cat. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!