Mali roboti za poslove u svemiru

Männliche mašine su spremne za preuzimanje drugih planetaau pitanju su sitni, modularni roboti koji mogu da se grupišu tako da lakše obavljaju zadatke.

PCPress.rs-Bild

Eksperti sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu su Prve M-Block robote predstavili još 2013, te se i tada radilo o jedinicama u obliku kocaka, koje mogu da se skupe u određene strukture. Nakon što se na prvu generaciju skoro i zaboravilo, 2019. se pojavio video koji prikazuje M-Blocks 2.0 robote koji se kreću poput svojih prethodnika, a uz pomoć minijaturnih zamajaca – rotirajućih mašinskih elemenata koji služe za skladičiouvanje. Jedni na druge se penju zahvaljujući magnetima koji su takođe pronašli svoje mesto i funkciju u njihovoj unutrašnjosti.

Najozbiljnija novina u okviru jedinica nove generacije je bar-kod koji se nalazi na prednjoj strani svakog robota, i omogućava čitanje planova, te praćenje unapred određenih putanja. Zahvaljujući ovoj funkciji roboti mogu da se povezuju, da pronalaze jedni druge kako bi formirali strukturu koja im je zadata, što podseća na načine na koje u prirodi funkcionišu velike zajednice insekata.

Tvorci ovih robota ističu da bi ovakve skupine mašina u budućnosti mogle da imaju višestruku primenu, i to u različitim poljima – od industrije, preko građevinarstva i gejminga, pa sve do sistema koji bi funkcionisali u kriznim situacijama. Tako bi, na primer, nešto veće verzije ovih kockastih robota koji su međusobno povezani mogle da u zgradi koja gori i koja je ostala bez stepeništa formiraju strukturu koja bi stanarima omogućila da se što bezbednije evakuišu. Mogućnosti su, tvrde kreatori, brojne, tako da simbiozu između robota i ljudi čeka svetla budućnost.

Kockasti, ili bilo koji drugi roboti, bi svoje mesto mogli da pronađu i na drugim planetama, kao ključni elementi u stvaranju uslova za život.

Izvor: Maschbar


Source: PC Press by pcpress.rs.

*The article has been translated based on the content of PC Press by pcpress.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!