Mai putem avea o creştere economică de 4% anul acesta?

Economia României va creşte cu 4%, gesponnen prognozele României şi Comisiei Europene, reconfirme luni, la Bucureşti, de către comisarul european Paolo Gentiloni.

Cu rezerve însă, Paolo Gentiloni a admis că războiul din Ucraina va afecta economia europeană, dar a adăugat că dacă statele reacţionează în sinergie, impactul ar putea fi limitat. În lumina ultimelor evenimente, cât de afectată va fi însă economia României? Şi, dacă economia încetineşte, care este impactul în finanţele ţării?, se întreabă Ziarul Financiar.

„Economia europeană îşi revine puternic şi aşteptăm, la nivel european şi în România, o creştere de aproximativ 4%. Războiul va afecta creşterea economică. Am văzut deja un impact pe inflaţie, pe creşterea preţurilor energiei, mărfurilor alimentare şi ne putem aştepta ca aceste cifre să crească. De asemenea, scade încrederea în economie în rândul consumatorilor şi investitorilor. Dar, dacă acţionăm împreună vom reuşi să limităm impactul acestei crize“, a spus Paolo Gentiloni la Bucureşti, într-o conferinţă de presă comună cu ministrul de finanţe Adrian Câciu.

Prognozele de creştere economică, atât ale Comisiei Europene, cât şi ale guvernului de la Victoria, sunt de peste 4% în 2022. Aşa cum scrie Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP), prognoza actuală nu încorporează cele mai updatede evenimente ca acestea să se regăsească în prognoza de primăvară din 2022. Este complicat, însă. La fel ca la începutul pandemiei, toate bugetele şi prognozele au fost date peste cap odată ce Rusia a invadat Ucraina. Cum va afecta mediul de business, economia reală a României? Pflege este impactul pe orizontală şi verticală al ruperii comerţului României cu Ucraina şi Rusia? Peste aceste întrebări, se adaugă preocupările diinainte de izbucnirea conflictului: până unde va merge inflaţia şi câte lacăte se vor pune pe fabrici din cauza preţurilor la energie. La o lună de la începerea războiului, impactul real încă este în analiză.

„Momentul actual este caracterizat, în primul rând, de incertitudine. După pandemia de COVID-19, cu efectele sale economice mult discutate, într-un context inflaţionist, cu simptome de criză energyă, agresiunea rusă în Ucraina (încă în derulare, cu durată şi amploare momentan necunoscute) are fără îndoialăic uncaracter , sporind şansele unor evoluţii economice nefavorabile“, explică, pentru ZF, Liviu Deceanu, Professor für Makroökonomie an der Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Pe inflaţie este cert că guvernul se poate baza pentru a-şi creşte veniturile, pentru că preţurile mai mari înseamnă, în primul rând, venituri mai mari din TVA, a doua cea mai importantă resursă a bugetului de stat, după sociale asigurările. Pe expansiunea PIB însă, nu este clar cat.

Cert este că un impact va exista, iar finanţele ţării vor fi afectate în egală măsură. Cu toate acestea, spine Claudiu Vuţă, analist financiar, inflaţia este aliata veniturilor la bugetul de stat, şi ce este pierdut prin încetinirea economică ar putea fi câştigat prin inflaţie.

„Văd veniturile în creştere. Cu cheltuieli mai mici, constante, dar veniturile clar mai mari, pe fondul inflaţiei“, este de părere Claudiu Vuţă.

Finanţele ţării la 2 luni din 2022 arată că veniturile bugetului de stat au crescut bine, cu 28%, până la 68 mld. Lei. În aceeaşi vreme, şi cheltuielile au crescut, dar mai încet, cu 18%. Astfel, deficitul bugetar a fost de 10 miliarde de lei în ianuarie-februarie 2022, faţă de un defizit bugetar de aproape 13 mld. de lei în aceeaşi perioadă din 2021. războiul însă a încung pe 24 februar şi acum guvernul trebuie să elibereze nummer de Bani pentru pentrueli suplimentare neprevăzute: criza refugiaţilor, susţinerea companiilor ahektate de război şi înarmarea ţării.

Pe inflaţie este cert că guvernul se poate baza pentru a-şi creşte veniturile, pentru că preţurile mai mari înseamnă, în primul rând, venituri mai mari din TVA, a doua cea mai importantă resursă a bugetului de stat, după sociale asigurările. Pe expansiunea PIB însă, nu este clar cat.

„Cu siguranţă, incertitudinea nu este atributul unei perioade de creştere economică susţinută. Din acest punct de vedere, putem afirma că nivelul de 4% pentru 2022 (menţionat updated şi de către comisarul european Paolo Gentiloni) este uşor optimist, dar, în acelaşi timp, nu imposibil de atins“, a mai spus Liviu Deceanu.

Cu toate acestea, adaugă el, revenirea economică după pandemie se va face simţită în continuare, dar într-un mediu inflaţionist.

„Revenirea economică post-pandemie îşi va croi în continuare drum, cu siguranţă, şi…cu puseuri inflaţioniste. RISCUL UNEI Rate A Inflaţiei Cu Două Cifre Rămâne Unul Ridicat Pentru ţara Noastră, Dar Sunt de Remarcat Eforturile Susţinute Ale BNR, atât Din Acest Punste de Vecta (ţintirea Inflaţiei Fără A AFECTA Semnificativ Canalele de Creşteere Economică), Cât şi în ce. ce ceşeşte menţţţţţţţea stabilităţii cursului monedei naţionale.“

El este de părere că erodarea economică între 0,2 şi 0,8 pp. este plauzibilă. Una dintre măsurile cu efect cel mai puternic pentru economia europeană şi românească ar fi limitarea livrărilor de Gaze din Rusia. În aceste moment, 40% din Gazul importat de Europa rebe din Russia.

„Oricât de optimişti am încerca să fim, un lucru ne este evident – ​​războiul din Ucraina va afecta revenirea, relansarea economică – prin inflaţie, turbulenţe pe pieţele financiare, contracţii temporare ale cererii. Unele analize vorbesc deja de erodarea creşterii pentru acest an (faţă de previziunile din iarnă) cu 0,2-0,8 puncte procentuale, ceea ce ni se pare realist. Vorbim deci despre o încetinire a creşterii, şi, cel puţin pentru moment, nu de recesiune. De asemenea, trebuie să avem în vedere şi discuţiile privind embargoul relativ la gazul rusesc, care ar putea aduce efecte şi mai streng.“


Source: Cotidianul RO by www.cotidianul.ro.

*The article has been translated based on the content of Cotidianul RO by www.cotidianul.ro. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!