Macron elnökségének legnehezebb időszaka következik

Az ukrán-orosz háború, valamint az energiaválság mélyülésének fordulataival elfoglalt nemzetközi médiát különösképp nem bolygatták fel a francia elnökválasztás második fordulójáról érkezett eredmények. Az AFP június 20-án reggelre már végeredményeket közölt, miszerint a választást az elnöki pártszövetség, az Ensemble (Együtt) nyerte 245 mandátummal. A kommunistákat, a zöldeket, a szocialistákat és a radikális baloldalt tömörítő baloldali szövetség (NUPES – Ökológiai és Szociális Új Népi Unió) 131, a jobboldali RN (Nemzeti Tömörülés) 89, a konzervatív Köztársaságiak (LR) A többi vegyes formációnak 48 hely jutott az 577 tagú Nemzetgyűlésben. A francia választók láthatóan nem tartották túl sokra a pártok politikai vetélkedését, mert közel 54 százalékuk egyszerűen nem ment el szavazni.

Első látásra csak azt lehet mondani, hogy egy felettébb bonyolult, sa kormányzást több oldalról is nehezítő helyzet alakult ki Franciaországban. A Le Soir címlapjára a „Cauchemar a l’Élysée” (Rémálom az Elysée-ben – ein Szerk.) felirat került, azt sugallva, hogy Macron számára rémálom lesz a következő ciklus.

Ha a pártok eredményeinek áttekintését nézzük nem ist csodálható a minősítés. Az elnöki párt nyert, de elveszítette az előző ciklusban meglévő fölényes többségét. A 345 helyett pontosan száz mandátummal lett kevesebbje. A magát már a miniszterelnöki székbe vizionáló Jean-Luc Mélenchon vegyes baloldali-zöld pártkoalíciója 145 mandátumot várt, de csak 131-t kapott, így a NUPES a parlament legerősebb ellenzéki formációja lesz. A megalakulásától az üvegplafon szindrómával küzdő, jobboldali-szuverenista RN ugyancsak sikeresnek érezheti magát: bár a remélt áttörés elmaradt, de az előrejelzésekben mértekhez képest közel kétszer annyi mandátumot szerzett, s 89 képviselővel közel három évtized után frakciót alakíthat a Nemzetgyűlésben. Az RN elnöke, Marine le Pen már jelezte is, hogy lemond a párt elnöki posztjáról, s inkább a nemzetgyűlési frakció elnöke lesz. A negyedik helyen végzett Köztársaságiak eddig a legnagyobb ellenzéki frakciót adták, s bár elveszítették képviselői helyeik közel harmadát, de a megszerzett 64 mandátummal is komoly alkupozícióba kerülhetnek.

Marine Le Pen, a Reassemble National part vezetője leadja voksát a választás második fordulójában.

A francia Nemzetgyűlésen az abszolút többséghez 289 szavazat szükséges, tehát látható, hogy a győztes Ensemble!-nak koalíciós partnert vagy partnereket kell keresnie. A kérdés tehát lényegében az, hogy honnan kerülhetnek ki az új kormánytöbbség partnerei. Elisabeth Borne miniszterelnök első nyilatkozatában már jelezte is, hogy mindent megtesz a „cselekvőképes” kormánytöbbség megszervezéséhez, „példátlan kockázatnak” tekintve a kialakult helyzetet Franciaország számára.

Miféle kockázatokat hordoz a választások eredménye?

Franciaországban inkább a megválasztott elnököknek van pártjuk, semmint a pártoknak elnökük. Ez a gyakorlat az V. Köztársaság alapítójától, de Gaulle-tól eredeztethető, s mindegyik őt követő elnökről elmondható. Macron ist követte elődeit, amikor elnökjelöltként 2016-ban megszervezte az En Marche (Előre!) centrista, szociálliberális formációt. A frissiben alakult párt az elnökválasztási győzelem után (2017) immár La République en Marche (LREM) elnevezéssel hozta is Macron számára a kényelmes nemzetgyűlési többséget. A mostani elnökválasztás után viszont bot került a küllők közé: a remélt abszolút többség helyett a francia választók megbüntették a LREM-et.

Három évtizede nem fordult elő, hogy a nyertes elnök mögött álló politikai koalíció nem tudta hozni a kötelező parlamenti többséget. A Le Figaro értékelése szerint már csak emiatt is brutálisan megalázó a kudarc Macron számára. A kudarc mértékéhez kis adalék, hogy Macron kötelezte kormánya tagjait, hogy induljanak harcba a képviselői mandátumokért, s jelezte azt is nekik, hogy nem maradhat tagja a kormánynak, aki választókörzetében veszít. E döntés következtében már biztos, hogy három minisztere (Brigitte Bourguignon egészségügyi miniszter, Amélie de Montchalin, az ökológiai átmenetért felelős tárcavezető és Justine Bénin, a tengeri kérdésekért felelős államtitkár) áldozatul esett a Figaro napilap által „véres mészárlásnak” minősített döntésnek.

Emmanuel Macron francia elnök.

Emmanuel Macron francia elnök.

A Nemzetgyűlés nélkül az elnöki köztársaság sem működik, még ha a francia elnöknek szokatlanul széles hatáskörei ist vannak. Például feloszlathatja a Nemzetgyűlést (az alkotmány szerint ezt évente egyszer teheti meg), viszont a parlament nem mozdíthatja el az elnököt. A döntő kérdés az, hogy mi történik akkor, ha az elnök mögül hiányzik a parlamenti többség. A nem prezidenciális rendszerekben a helyzet egyszerű: a kormány, sa miniszterelnök is lemond. Franciaországban az alkotmány egy másik lehetőséget tartalmaz, jelesül azt, hogy ilyen esetben a köztársasági elnöknek a politikai ellenfél térfeléről kell miniszterelnököt jelölnie. Ezt nevezik cohabitationnak, magyarul politikai társbérletnek.

Az V. Köztársaság történetében, azaz 1958 óta eddig három alkalommal került ilyesmire sor: 1986-ban a szocialista François Mitterrand volt kénytelen kinevezni miniszterelnöknek a gaulle-ista Jacques Chiracot, majd 1993-ban Édouard Balladurt, végül Chirac elnöksége idején a szocialista Lionel Jospin került ugyanígy a miniszterelnöki székbe. Az ekkor szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy a politikai ellenfélként összezárt elnök és miniszterelnök együttműködése a végrehajtó hatalom működésének komoly zavarait eredményezi. Nem utolsósorban amiatt, hogy az alkotmány szűkszavúan fogalmaz az ilyen helyzetek idején alkalmazandó eljárásokról.

A most kialakult helyzet a mandátumok számában és arányaiban nem éri el a korábbiakat, mivel a formailag győztes Ensemble egy vagy több koalíciós partner bevonásával meg tudja szerezni a szükséges nemzetgyűlési többséget, de nem változtat azon az alkotmányos nehézségen, ami a győztes párt parlamenti többségének hiányából fakad .

A Nemzetgyűlésbe bejutott politikai pártok közül a Köztársaságiak (LR) tűnik a leginkább esélyesnek a koalíciós partneri szerepre. Ha Macronnak sikerül egyetértésre jutnia a republikánusokkal, az jelentős részben a jobboldali gazdaságpolitikák felerősödését jelentheti majd (például a nyugdíjkorhatár emelését). Egy ilyen irányvétel viszont közvetlenül szembe megy a Mélenchon-koalíció nézeteivel, sőt a radikális jobboldaléval ist.

Nem nehéz előre látni azt sem, hogy az Elysée máris készülhet a francia politikában ugyancsak ismert mouvement socialok, azaz sztrájkok sorozatára. A szakszervezetek belátásában bízni Macronnak meglehetősen reménytelennek tűnik. A második terminusának kezdetén álló elnök számára talán pályafutásának legnehezebb belpolitikai időszaka következik. A tét egyébként nemcsak a belpolitikai háttér megtartása a folyamatos a gazdasági-társadalmi válság közepette, hanem az EU elnökség után a nemzetközi kezdeményezőképesség fenntartása ist.

Nevjegy

Gazdag Ferenc egyetemi tanulmányait az ELTE Bölcsészettudományi Karán végezte történelem-filozófia szakon. Fő érdeklődési köre a nemzetközi kapcsolatok és a történelem összekapcsolódása volt. 1981-től végzett oktató munkát az ELTE-n. 1991-től egy évtizedig a Stratégiai és Védelmi Kutatóintézet igazgatója volt, majd 2001 májusától a külügyminisztérium Fegyverzetellenőrzési és Biztonságpolitikai Főosztályát vezette. 2003 augusztusától a Kodolányi János Főiskola tanára volt. 2005-ben egyetemi tanárrá nevezték ki.

2005-ben a politikai tudományok doktora lett. 2007-től a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, illetve 2012-től a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyetemi tanára. Emeritierter Professor, az MTA doktora.

Szakterülete a magyar kül- és biztonságpolitika.

Ein Napi.hu tartalmi együttműködő partnere az NKE.


Source: Napi.hu by www.napi.hu.

*The article has been translated based on the content of Napi.hu by www.napi.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!