Lako i ukusno – Liker od zove i jagoda

Vreme je za jedan vrlo jednostavan, ali jako ukusan napitak koji ćete rado poslužiti kada vam dođu nenajavljeni gosti.

Govorićemo o pripremi likera od zove i jagoda. Ovo piće se jako jednostavno priprema onog trenutka kada imate sve potrebne sastojke.

Ovoga puta trebaće vam:

  • 400 g Jagodas
  • 5 cvetova zove
  • 1 kesica limuntusa
  • 250 g šećera
  • 1 l vode
  • 1 l Rakije

Najpre Nabavit Pet Dobro Procvetalih Cvetova Zove. Lepo procvetali cvetovi sa sebe ne stresaju cvetove.

Jednostavnim kidanjem cvetova stavite zovu u posudu zapremine 1l.

Na ovu količinu zove ide od 250 do 400 grama svežih jagoda. Preporučena je bilo koja vrsta jagoda. Ni dimenzije nisu važne, samo je važno da na plodu nema truleži.

Mešanjem ova dva sastojka primetićete kako nastaje već sada primamljiv napitak za degustaciju. Ali, tu pripremi nije kraj. Sada je red da u posudu naspete litar vode i da dodate šećer i limuntus.

Dodajte šećer i limuntus i ostavite da odstoji

Dodajte oko 300 Gramm šećera i limuntus da bi tečnost poprimila karakteristike likera.

Ovu mešavinu sastojaka ostavite da odstoji u vodi 24 sata. Posle ovog perioda promešajte tečnost i blago pritisnite zovu i jagode. Ostavite da odstoji još 24 sata. Zatim procedite i sklonite jagode i zovu.

Dodajte litar rakije po izboru.

Eto blagog alkoholnog pića koje će poslužiti kao odličan aperitiv i letnja poslastica.

Zova u narodnoj medicini protiv glavobolje i zubobolje

Da li znate da zova širom sveta može da se koristi na različite načine. Pronašla je i svoju primenu u narodnoj medicini mnogobrojnih naroda. Indijanci su je nekada koristili za lečenje infekcija, a Egipćani za lečenje opekotina i negu kože.

Danas se u narodnoj medicini najčešće konzumira kao dodatak za lečenja simptoma prehlade i gripa. Sušene bobice i sok koriste se i za lečenje glavobolje i zubobolje.

Ipak, Sirove Bobice, Kora und Lišće nisu jestivijer mogu da uzrokuju stomačne tegobe.


Source: AGROmedia by www.agromedia.rs.

*The article has been translated based on the content of AGROmedia by www.agromedia.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!