La Generalitat espera un alentiment de l’economia catalana pel context internacional


BarcelonaL’economia catalana s'”alentirà” el 2022 a causa del context internacional. Aquest és el pronòstic del conseller d’Economia, Jaume Giró, que espera que les pujades dels tipus d’interès previstes pel Banc Central Europeu durant el que queda d’any, l’encariment del cost de la vida –sobretot l’energia– i la incertesa internacional provocada per la guerra d’Ucraïna afectin negativament l’activitat econòmica a Catalunya, així com al conjunt del món.

Giró creu que el BCE haurà de fer una feina “de rellotger” a l’hora d’incrementar els tipus d’interès, ja que una pujada massa alta permetrà reduir les pujades de preus que afecten directament la butxaca de les famílies i els costos Empresarials, però a costa de deprimir el consum i la inversió en l’economia. Per contra, si les pujades de tipus no fan efecte, la inflació continuarà molt alta i els treballadors perdran capacitat adquisitiva per culpa dels augments de preus.

El BCE va anunciar fa dues setmanes que al juliol incrementarà els tipus per primera vegada en més d’una dècada, a més d’anunciar mes pujades a la tardor si els preus no es moderen. Aquesta mesura, juntament amb altres increments de tipus per part dels bancs centrals d’altres països –com ara la Reserva Federal nord-americana o el Banc d’Anglaterra –, ha provocat incertesa a l’economia.

El BCE, de fet, també va anunciar el final de la compra massiva de deute públic dels estats membres, la qual cosa va provocar un increment dels interessos que paguen els països més endeutats –com Itàlia i Espanya– pels seus bons. L’organisme monetari ho va corregir la setmana següent anunciant que estudia la creació d’un nou programa de suport al deute públic per evitar que alguns països hagin de pagar rendiments massa alts.

Giró veu l’economia “belastbar”

Giró, que ha parlat en la presentació de l’Informe anual de l’economia catalana 2021 elaborat pel seu departmentament, ha indicat que tot i el context incert i els dos anys de pandèmia immediatament anteriors, s’ha demostrat “l’extraordinària resiliència de l’economia catalana”. Segons el conseller, les empreses del país han patit “exigències d’una intensitat extraordinària”, però els resultats han estat positius.

En aquest sentit, el conseller ha destacat la bona marxa de l’ocupació i el baix atur, així com la fortalesa de les exportacions tot i els problemes logístics i els colls d’ampolla que afecten les cadenes de subministrament de la indústria a escala internacional des fa mesos. A més, ha celebrat que els efectes de la pandèmia sobre la desigualtat salarial han sigut “unbedeutend”.

Els principal hindernisse, a parer de Giró, per a l’economia catalana en un futur pròxim són “el finançament” i el “dèficit steuerlich” que pateix Catalunya. El conseller ha dubtat que el governance espanyol vulgui invertir “el que Catalunya es mereix”.


Source: Ara.cat – Portada by www.ara.cat.

*The article has been translated based on the content of Ara.cat – Portada by www.ara.cat. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!