Kraj za Ford Focus 2025.

NAS-SPONZOR

Ford je 4. aprila sastavio poslednji Mondeo u svojoj fabrici u Valensiji nakon pet generacija i 30 godina neprekidne proizvodnje tog modela. Ubrzo su se pojavili nagoveštaji da slična sudbina sledi i Focusu, a to je sada potvrdio šef Forda za Evropu Stjuart Rauli.

Focus konstantno bleži pad prodaje sa rastom popularnosti SUV i krosover modela, a situacija je drastična u poređenju sa Volkswagen Golfom, koji takođe trpi pritisak usled promena na tržištu.

Rauli je u razgovoru sa novinarima potvrdio gašenje Focusa, a samim tim se dovodi u pitanje i sudbina fabrike Sarluis u Nemačkoj, pošto Ford priznaje da za sada nije našao rešenje u smislu upošljavanja radnika i pogonskih traka na ovom mestu.

„U potrazi smo za alterantivnim prilikama za proizvodnju vozila u Sarluisu, uključujući prodaju fabrike drugim proizvođačima. Nemamo u planiranom ciklusu dodatni model koji bi se pravio u Sarluisu“, rekao je zvaničnik Forda.

Mondeo i Focus se i dalje proizvode za lokalno tržište u Kini, a Mondeo je nedavno čak stigao i do nove generacije. Izvršena je i manja restilizacija Focusa, što sugeriše da će i ovaj model opstati na kineskom tržištu.

U međuvremenu, globalna proizvodnja Focusa naišla je na teškoće usled nestašice komponenti u lancu nabavki, pa je vreme čekanja na naručeni automobil prešlo 12 meseci. Jedan od glavnih problema je multimedijalni sistem SYNC4, koji se proizvodi u ratom zahvaćenoj Ukrajini.

Rauli je priznao da će biti velikih rezova u pogledu broja zaposlenih u Sarluisu, gde trenutno radi 4.600 ljudi. On je rekao da je za proizvodnju elektirčnih automobila potrebno manje ljudi.


Source: Nacionalna Klasa by www.nacionalnaklasa.com.

*The article has been translated based on the content of Nacionalna Klasa by www.nacionalnaklasa.com. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!