Közös többszörös – 50 éves a Peugeot 104 – Autó-Motor

Paolo Martin a Pininfarina stúdiónál modern vonalvezetésű kisautót tervezett. A forgalmazás kezdetén egyszerű kialakítású műszerfallal és csapóajtószerű csomagtérfedéllel készült a 104-es

A franciáknak mindig jó érzékük volt az autóipari együttműködésekhez. Amikor a Peugeot a 60-as évek közepén bemutatta a 204-est, a kisméretű limuzin piaci sikerét látva elhatározta, hogy tovább bővíti a választékát. A tervek között szerepelt egy 204-esnél nagyobb (304-es), egy 504-esnél nagyobb (604-es) és egy minden addiginál kisebb belépőmodell. Ennyi autót csak úgy lehetett gazdaságosan fejleszteni, ha minél több közös alkatrészt használnak, és igyekeznek minimalizálni a költségeket. Ez különösen a kisautó esetében volt fontos, hiszen kellőképpen olcsón kellett adni ahhoz, hogy keresett legyen a piacon.

Apró külső méretei ellenére feltűnően tágas volt a 104-es, igényes részlet a hátsó ajtónyitóra került típusjelzés. A 72 fokban hátradöntött, 954 köbcentis motor fölött még a pótkerék is elfért

A vezetőség kész volt együttműködni a rivális Renault-val. Az 1966-ban Société Française de Mecanique (SFM) néven létrejött megállapodás keretein belül nem egy közös modell, hanem pusztán közös mechanikai elemek fejlesztéséről egyeztek meg. A Renault biztosra akart menni, kikötötte, hogy a Peugeot kisautója – legalábbis a forgalmazás kezdetén – nem lehet háromajtós, mert ezt az új megoldást az 5-össel kívánták bevezetni a jövőben. Bár a projekten dolgozó csapat célja egy praktikus kisautó tervezése volt, nem estek kétségbe, inkább azon törték a fejüket, hogyan érjék el a lehető legtágasabb utasteret.

Ein Coupé széles fényszórói mellett nagyobb hátsó lámpákat és műanyag lökhárítókat ist tartogatott az 1976-os frissítés

Akkoriban még ritkaság volt az elsőkerékhajtás és a keresztben beépített orrmotor kombinációja. A közösen fejlesztett X motort és az alatta elhelyezett váltót – a Mini példáját követve – közös olajteknővel látták el, majd 72 fokkal hátradöntve építették be a 104-es orrába. Ennek köszönhetően a hajtásláncnak és a pótkeréknek is az elejében jutott hely, így sokkal több hasznos tér maradt az utasoknak és a csomagoknak. Tágasságát szögletes karosszériával fokozták, stílusát ein Pininfarina vezető formatervezője, Paolo Martin álmodta meg, aki előrelátóan modern, ferdehátú külsőt rajzolt, ein megállapodás értelmében azonban az 1972-es Párizsi Autószalonon kénytelenek voltak ein kis csapóajtóval kiállítani. Ez egyrtelműen rontotta a használhatóságát, de a franciák ebből is képesek voltak előnyt kovácsolni, a mulhouse-i üzemben gyártott első új Peugeot a maga 3582 mm-es hosszával kiérdemelte a világ legkisebb négyajtó!

Rendszeresen modernizálták az utasteret és növelték az extrák mennyiségét, a 70-es évek stílusát tükröző kárpitozás feldobta a legkisebb Peugeot belsejét

Ennél azért erősebb érvek ist szóltak mellette. Utastere valóban az egyik legtágasabbnak számított a piacon, 300 literes raktere nagyobb volt a Renault 5-ösénél, 954 köbcentis, négyhengeres benzinmotorja 46 lóerőt teljesített, ami a 760 kg-os tömegével együtté a kor.vezer Az alacsony súlypontjából adódó stabil úttartása, illetve az elöl-hátul független felfüggesztése is jót tett a vezethetőségének, nem is szólva az első tárcsafékről. 1972-ben 16 779 darab talált gazdára, majd az első teljes évben már 107 957-en fizettek be a 104-esre. 1973-ra végre a z eredeti megallapodás is hatályát vesztette, a 104-es Coupé változata rövidebb tengelytávval és felnyíló hátsó ablakkal debütált a Párizsi Autószalonon. Vele együtt a négyajtós ist frissült, az eredeti, puritán utastér minőségét több finomítással javították. A Renault 5-ös riválisaként a Coupé sem maradhatott le, a motorkínálat 1975-ben a ZS kivitel 1124 köbcentis, 66 lóerős, dupla karburátoros benzinesével bővült. Hogy az ötajtós változattal miért vártak 1976-ig? Ez már a Peugeot döntése volt, el akarták kerülni, hogy a 204-es kombi változata elől csábítson el vevőket. A Break kifutása után már semmi sem állt a régóta várt 104-es útjában. Kombival ist kísérleteztek, de a lépcsőshátú limuzinhoz, illetve a Pininfarina-féle Peugette roadsterhez hasonlóan az ist tanulmány maradt.

Az ötajtós változat bevezetésével nyerte el eredeti funkcióját a ferdehátú karosszéria

1976-ban nagy Volt ein nyüzsgés ein Peugeot-Nal, ein Citroën Feletti irányítás megszerzése után létrejött ein PSA-csoport, amely ein Talbot márkával bővült 1978-Verbot, ennek kapcsán – szinten anyagi megfontolásból – több különböző Neven heißt elérhetővé valt ein 104-es (lásd keretes írásunkat). A folyamatos külső-belső frissítések, az új extrák és a nagyobb, 1,2, valamint 1,4 literes motorok megjelenése hozzásegítette a Peugeot-t a hosszú hozzásegítette, így amikor 1983-ban leleplezték a 205-öst, az még mindig csak az exportpiacokon nyugdíjazták. Hazájában olcsó belépőmodellként 1988-ban is volt rá kereslet, 16 év alatt összesen 1 624 992 példányra került fel az oroszlán.

Hirdetes

104-ES MÁS NÉVEN
A PSA-csoport megakulásának évében, 1976-ban jelent meg a piacon a Citroën LN, amely nem volt más, mint a Peugeot 104 Coupé kerek fényszórókkal, orrában a Citroën Dyane 602 köbcentis, 32 lóerős, kéthengeres boxermotorjával. Az olcsóbb alteregót a Citroën gyártotta, 1978-tól LNA néven erősebb (652, 952 és 1124 köbcentis) motorokkal készülő változata az AX bemutatásáig, 1986-ig a kínálatban maradt. Az Ami utódjaként fejlesztett Visa már önálló formatervet kapott, padlólemeze, futóműve (módosításokkal) és több motorja is a 104-esből származott, végül ugyanúgy 1988-ig készült, mint a Peugeot kisautója. 1978-ban a Chrysler Europe-hoz tartozó Talbot is a PSA-hoz került, így 1981-ben elkészült a márka utolsó típusa, a Peugeot 104 Coupé műszaki alapjaira épülő, de 223 mm-rel hosszabb, egyedi formatervű, 1986-ig kapható ig , melyből a Pininfarinánál 13 062 darab kabrió is készült.


Source: Autó-Motor by www.automotor.hu.

*The article has been translated based on the content of Autó-Motor by www.automotor.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!