Korkea verenpaine ei tunnu missään, mutta vaurioittaa aina – siksi jokaisen on hyvä tietää omat lukemansa


Korkea verenpaine auf muuttunut verenpainetaudiksi, kun verenpaine auf toistuvissa mittauksissa noin 140/90 elohopeamillimetriä tai tämän yli. Kotimittauksissa tämä vastaa arvoa 135/85.

Jos selkeää tulosta ei saada tavallisilla mittareilla, voidaan pitää vuorokauden ajan verenpainetta rekisteröivää laitetta.

Perimä ja elintavat nostavat paineita

Kohonnen verenpaineen taustalla voivat vaikuttaa perinnöllisten seikkojen lisäksi epäterveelliset elämäntavat, kuten stressi, runas suolan käyttö, ylipaino, tupakointi, reipas alkoholin juominen tai liikunnan vähäisyys.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myös tulehduskipulääkkeiden runas napsiminen ja joillakin vähäinenkin lakritsin syöminen nostavat verenpainetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ensioireena infarkti tai päänsärky

Korkea verenpaine voi aiheuttaa välittömän hengenvaaran, mutta yleensä vaikutukset tulevat vuosien saatossa.

Joskus sairauden ensimmäinen oire on sydäninfarkti tai aivoverenkiertohäiriö, kuten aivoverisuonitukos tai aivoverenvuoto, mutta useimmiten tauti on oireeton.

Jotkut korkeasta verenpaineesta kärsivät valittavat päänsärkyä tai huimausta. Kun verenpainetauti saadaan hoidettua, monet kokevat olonsa paremmaksi.

Vaurioittaa monia elimiä

Pitkään jatkuessaan korkea verenpaine vaurioittaa aivoja, sydäntä, munuaisia ​​ja silmiä. Silmänpohjan kovettuneet verisuonet saattavat ratkeilla ja tihkuttaa verta, jolloin näkökyky voi heikentyä pysyvästikin.

Aivojen pieniin verisuoniin tulee hauraita kohtia ja pullistumia, jotka repeytyvät herkästi. Syntyy vuotoja ja tukoksia. Myös verenvirtaus aivojen valkeassa aineessa heikkenee, mikä kasvattaa Alzheimerin taudin riskin kymmenkertaiseksi.

Munuaisten verisuonten vaurioituminen johtaa pahimmillaan munuaisten vajaatoimintaan ja keinomunuaishoitoon, dialyysiin.

Verenpaineen murjoma sydänlihas saattaa jäädä vajaatoimintaiseksi, jolloin se ei enää jaksa pumpata verta kunnolla eteenpäin, myös rytmihäiriöt yleistyvät.

Elintapojen Korjaus-Püree

Elintapojen parataminen laskee verenpainetta: Ruokavaliossa kannattaa suosia pehmeitä rasvoja, kuitupitoisia marjoja, kasviksia ja hedelmiä sekä hillitä suolan käyttöä tai siirtyä mineraalisuolaan.

Myös liikunta, hyvä uni ja palautuminen ovat tärkeitä.

Aina elämäntapojen korjaaminen ei yksin riitä laskemaan verenpainetta ja silloin tarvitaan myös lääkitystä. Lääkitys aloitetaan, jos verenpaine on yli 140/90 elohopeamillimetriä 4–6 kuukauden elämäntaparemontin jälkeen tai joskus aiemminkin. Lääkityksen teho paranee selvästi, jos tekee samaan aikaan elämäntapamuutoksia.

Verenpaine pitää saada putoamaan eri keinoja ja lääkkeitä yhdistelemällä.

Syntyneitä vaurioita ei voida enää korjata, mutta uusien vaurioiden, kuten aivoverenkiertohäiriöiden syntyminen estyy.

Nykyään verenpainelääkitys pyritään lisävaurioiden välttämiseksi aloittamaan mahdollisimman vikkelästi.

Asiantuntijat: Risto O. Roine, Professor für Neurologie, Aivoliiton ylilääkäri. Päivi Korhonen, yleislääketieteen professori, Suomen Verenpaineyhdistyksen puheenjohtaja. Marja Ruuti, laillilistettu ravitsemusterapeutti.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.


Source: Hyvä Terveys by www.hyvaterveys.fi.

*The article has been translated based on the content of Hyvä Terveys by www.hyvaterveys.fi. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!