Kompanija Wienerberger uručila nagrade za inovativna arhitektonska rešenja od opeke

Kompanie Wienerberger po deseti, jubilarni put, nagradila je izuzetne projekte izgradnje od cigle iz celog sveta, prestižnom i internacionalno priznatom arhitektonskom nagradom Ziegelpreis, birajući između 50 nominovanih projekata u pet kategorija. Nagrađena rešenja predstavljaju moderne i inovativne koncepte u kojima se vešto i jedinstveno koristila cigla, i koja su u okvirima estetike, forme i dizajna projekata kombinovala funkcionalnost, održivost i energetsku efikasnost.

Heimo Scheuch, CEO Wienerberger kompanije i Tina Gregorič, M.Arh. član žirija (Foto: Wienerberger)

Svečanoj ceremoniji Brick Award 22 prisustvovali su renomirani stručnjaci iz oblasti arhitekturepredstavnici Wienerberger kompanije, kao i arhitekti studija Revolution Architects, Jugoslav Jugović und Marijana Milošević.

U 2022. Godini, nominovano je ukupno 50 projekata u pet kategorija: Osećajte se kao kod kuće (8), Deljenje javnog prostora (13), Zajednički život (12), Zajednički rad (8) und Inovativni koncepti gradnje (9).

Dobitnik Velike nagrade (Hauptpreis) u kategoriji “Deljenje javnog prostora” je “Carski muzej peći u Jingdeženu”, od strane arhitektonskog studija Zhu Pei u Pekingu. U kategoriji “Zajednički život” nagrada je pripala projektu “88 stanova + 1 moloprodajni prostor u Rue Danton” arhitekata Avenier Cornejo Architectes iz Francuske, dok je za kategoriju „Zajednički rad“ nagradu dobilo rešenje “2226 Emmenweid” arhitektonskog studija Baumschlager Eberle Architekten iz Ciriha.

Dobitnik Velike nagrade „Carski muzej peći u Jingdeženu“ (Foto: Schranimage / Studio Zhu Pei)

Nagrada u kategoriji “Osećajte se kao kod kuće” otišla je u ruke arhitektonskog studija Natura Futura iz Ekvadora za idejno rešenje “Das Haus, das bewohnt (produktives urbanes Leben)”dok je arhitektonski studio Neri&Hu Design and Research Office iz Šangaja odneo pobedu u kategoriji „Inovativni koncepti gradnje“ projektom “Die Backsteinmauer (Tsingpu Iangzhou Retreat)”.

Proces selekcije bio je fokusiran na određene specifične kriterijume i pet kategorija, od kojih je najvažniji onaj da se značajan deo projekta mora sastojati od glinenih građevinskih materijala, poput glinenih blokova, opeke za oblaganje od gline, opeke za popločavanje od gline, glinenog crepa ili glinenih fasadnih panela. Veliki značaj dat je i činjenici da su ovi projekti dorasli novim potražnjama i legalnim okvirima kulture ekološkog građenja, energetski efikasne gradnje, kao i očuvanju istorijskih spomenika.

Skoro dve decenije kompanija Wienerberger organizuje internacionalnu dodelu nagrade za izuzetna arhitektonska rešenja na kojima je korišćena opeka. Prestižna nagrada Brick Award, međunarodno je priznata arhitektonska nagrada u organizaciji kompanije Wienerberger i prvi put je uručena 2004. godine, sa ciljem da istakne značaj prirodnog materijala od opeke i neguje arhitektonska rešenja koja na inovativan i moderan način koriste ovaj materijal.

Kao iu prethodnim izdanjima konkursa, kompanija Wienerberger izdala je posebno štampano izdanje Ziegelbuch 22u kom se nalaze svih 50 nominovanih projekata za 2022. godinu.


Source: Gradjevinarstvo.rs – VESTI by www.gradjevinarstvo.rs.

*The article has been translated based on the content of Gradjevinarstvo.rs – VESTI by www.gradjevinarstvo.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!