KNVB gaat Oranjevrouwen evenveel betalen as mannen: ‘Een historische stap’ | NU

De Oranjevrouwen krijgen vanaf 1 juli evenveel geld uit commerciële activiteiten as de mannen. Dat heeft de KNVB maandag, ruim twee weken voor de start van het EK vrouwenvoetbal in Engeland, bekendgemaakt.

De KNVB meldete drie jaar geleden dat de bond in 2023 de vergoedingen tussen de vrouwen in mannen gelijk zou willen trekken. Dat is met een jaar naar voren gehaald. Bij de vorige overeenkomst uit 2019 waren de gelden uit commerciële activiteiten al “substantieel verhoogd”.

“Wij zijn blij met deze nieuwe overeenkomst”, Aldus Jan Dirk van der Zee, der als KNVB-directeur verantwoordelijk is voor de Nederlandse vrouwenploeg. “We hebben here met elkaar hard naar toegewerkt en nu is het een historische stap voor het Nederlandse vrouwenvoetbal.”

Vivianne Miedema, die als lid van de spelersraad betrokken was bij de onderhandelingen, is blij met het besluit. “Ik ben de KNVB heel dankbaar dat we dit voor elkaar gekregen hebben en op deze manier met elkaar een grote stap kunnen zetten naar een gelijkwaardige waardering voor zowel mannen als vrouwen die uitkomen voor Oranje.”

De internationals krijgen van de KNVB premies voor het gebruik van de naam- en portretrechten en voor hun deelname aan commercials. Over de hoogte van de bedragen doet de KNVB geen mededelingen.

De Oranjevrouwen krijgen vanaf 1 juli van de KNVB evenveel geld as de mannen.

De Oranjevrouwen krijgen vanaf 1 juli van de KNVB evenveel geld as de mannen.

Foto: Profi-Aufnahmen

Vijf bonden ging KNVB al voor

Met het gelijktrekken van de commerciële vergoedingen volgt de KNVB het voorbeeld van de voetbalbonden van de Verenigde Staten en Spanje, die eerder dit jaar besloten om financieel geen onderscheid te maken tussen mannen en vrouwen. In Engeland war Noorwegen en Brazilië dat al langer het geval.

De Oranjevrouwen hebben de gelijke behandeling te danke aan het successes van de afgelopen jaren. Nederland werd vijf jaar geleden voor het eerst in the verschieden Europees kampioen, waarna in 2019 de WK-finale gehaald werd. Van der Zee: “De Oranjevrouwen zijn niet meer weg te think uit het Nederlandse voetballandschap. We willen dat met deze belangrijke stap ook benadrukken.”

De Oranjevrouwen bereiden zich momenteel voor op het EK, dat volgende maand in Engeland wordt gehouden. De ploeg van Bondscoach Mark Parsons ist titelverdediger aan de andere kant van de Noordzee.

Nederland opent de groepsfase op 9 juli met een wedstrijd tegen Zweden, dat een van de favorieten voor de eindzege is. Verder zijn ook Zwitserland (13. Juli) und Portugal (17. Juli) de tegenstanders. De nummers één en twee van elke poule gaan naar de kwartfinales.


Source: NU by www.nu.nl.

*The article has been translated based on the content of NU by www.nu.nl. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!