Kina razmatra šta da radi ako joj SAD uvede sankcije

Kina razmatra šta da radi ako joj SAD uvede sankcije

Kineski regulatori održali su hitan sastanak sa domaćim i stranim bankama kako bi razgovarali o tome kako da zaštite prekomorsku imovinu u slučaju da TRAURIG uvedu sankcije Kini poput onih koje su nametnute Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu, navode izvori upoznati sa raspravom.

Kako piše britanski Fajnenšel tajms, kineski zvaničnici su zabrinuti da bi iste mere mogle biti preduzete protiv Pekinga u slučaju regionalnog vojnog sukoba ili druge krize. Administracija kineskog predsednika Si Đinpinga zadržala je čvrstu podršku Vladimiru Putinu tokom krize. Međutim, kineske banke i kompanije i dalje su oprezne u vezi sa bilo kakvim poslovima sa ruskim subjektima koji bi mogli da izazovu sankcije SAD, navodi list.

Na internoj konferenciji, održanoj 22. aprila, učestvovali su, kako se navodi, zvaničnici kineske centralne banke i ministarstva finansija, kao i rukovodioci više desetina lokalnih i međunarodnih kreditora kao što je HSBC. Ministarstvo finansija je na sastanku saopštilo da su bile zastupljene sve velike strane i domaće banke koje posluju u Kini.

Oni su dodali da je sastanak počeo primedbama visokog zvaničnika ministarstva finansija. Visoki zvaničnik je rekao da je Sijeva administracija stavljena u stanje pripravnosti pošto su SAD i njihovi saveznici zamrzli dolarska sredstva ruske centralne banke.

Novac (Pixabay)

Šta bi moglo da pokrene sankcije?

Zvaničnici i prisutni nisu spominjali konkretne scenarije. Veruje se da bi jedan od mogućih pokretača takvih sankcija bila kineska invazija na Tajvan, koji Kina smatra svojom teritorijom. Zapretila je invazijom ako Tajpej odbije da se podvrgne njenoj kontroli na neodređeno vreme.

,,Ako Kina napadne Tajvan, razdvajanje kineske i zapadne ekonomije biće mnogo teže nego (razdvajanje od) Rusije jer ekonomski trag Kine dotiče svaki deo sveta”, rekao je jedan od izvora koji su informisani o sastanku.

Generalni direktor Orjent kepital risrč (Orient Capital Research) u Hong Kongu Endru Kolijer rekao je da je kineska vlada u pravu što je zabrinuta ,,jer ima vrlo malo alternativa” i da su ,,posledice (finansijskih sankcija SAD) katastrofalne”.

Kina

Kina (Pixabay)

Kako će se zaštiti Kina?

Kineski regulatori, uključujući Ji Huimana, predsednika kineske Regulatorne komisije za hartije od vrednosti (CRSC) i Sjao Ganga, koji je bio na čelu CSRC od 2013. do 2016, pitali su prisutne bankare šta bi moglo da se uradi da bis se zaštitila prekomorska aktiva Zemlje. Posebno njenih 3,2 hiljade milijardi dolara u stranim rezervama, navodi list.

,,Niko na licu mesta nije mogao da smisli dobro rešenje za problem… Kineski bankarski sistem nije spreman za zamrzavanje svoje dolarske imovine ili isključenje iz Svift sistema kao što su SAD učinile Rusiji”, naveo je drugi izvor obavešten o sastanku.

Neki bankari su sugerisali da bi centralna banka mogla da zahteva od izvoznika da razmenjuju sve svoje devizne prihode za kineski juan kako bi povećali svoje onšor dolarske fondove. Izvoznicima je trenutno dozvoljeno da zadrže deo svoje devizne zarade za buduću upotrebu.

Zentralbank

Zentralbank (Pixabay)

Drugi su predložili ,,značajno” smanjenje kvote od 50.000 dolara koliko kineski državljani mogu da kupuju svake godine za putovanja u inostranstvo, obrazovanje i druge nabavke u inostranstvu.

Kada je jedan zvaničnik pitao kineske bankare da li bi mogli da diverzifikuju u više sredstava u jenima ili evrima, oni su odgovorili da ta ideja nije praktična.

Neki prisutni bankari su, međutim, izrazili sumnji da li bi Vašington ikada mogao sebi da priušti da prekine ekonomske veze sa Kinom s obzirom na njen status druge po veličini svetske ekonomijeogromnu imovinu u dolarima i bliske trgovinske odnose sa SAD.

„SAD je teško da uvedu obimne sankcije Kini… To je kao sigurno uzjamano uništenje u nuklearnom ratu“, složio se Kolijer.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay


Source: BIZlife by bizlife.rs.

*The article has been translated based on the content of BIZlife by bizlife.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!