Kifejezetten káros az energiaital a gyerekekre


Túlzott koffeinbevitel

Általánosan elmondható, hogy az energiaitalok több koffeint tartalmaznak, mint egy csésze kávé. Az ajánlott napi bevitel 400 mg koffeinből (ez a szám felnőttekre vonatkozik), ezt nem ajánlott túllépni. Egyrészt az enegiaitalok átlagos koffeintartalma 37,5 és 157 milligram között van, másrészt a gyerekeknek kevesebb is túl sok lehet, mint a felnőttek esetében.

A túlzott koffeinbevitel álmatlanságot okoz, illetve a gyerekek ingerlékenyebbek lesznek tőle, nehezebben tolerálják a környezetüket.

Ártalmas a szívre

Amennyiben meghaladjuk a napi ajánlott koffeinbevitel szintjét, a következő tüneteket észlelhetjük: szívdobogás, magas vérnyomás, megemelkedett pulzusszám és szívritmuszavar. Ráadásul mindenkinél eltérő szinten jelentkezhetnek ezek a tünetek, így ezért is érdemes vigyázni.

Függőséget okoz

Az élénkítő koffein sajnos függőséget okozhat, ezért a túlzott fogyasztása veszélyes lehet. Minél többet iszunk energiaitalt, annál jobban hozzászokik a szervezetünk a koffeinhez, ezért egyre többet és többet kér majd. A gyerekek pedig ennek még inkább ki vannak téve, mint a felnőttek.

Cukorbetegséghez vezethet

A cukros energiaitalok decinként átlagosan 11 gramm cukort tartalmaznak, amelynek rendszeres bevitele súlytöbblethez vezethet. Félő, hogy felborul a cukor anyagcseréje is, ami végső soron a diabétesz kialakulásának egyik oka.

Forrásunk volt.


Source: Well&fit by wellandfit.hu.

*The article has been translated based on the content of Well&fit by wellandfit.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!