Kicsi a bors, de nem erős… – Toyota Aygo X menetpróba – Autó-Motor

Jópofa stíluselemként adják el a burkolatlan belső fémfelületeket

A miniautók kategóriájában is a szabadidő-autók felé fordult a vásárlók Preferredenciája, ennek megfelelően az Aygo harmadik generációja is ilyen lett – névleg, a gyakorlatban 11 mm-rel került magasabbra a padló. A Toyota újabban Cross néven kínálja az ilyen modelljeit (Yaris Cross, Corolla Cross), az Aygónál az előd X-arcára utalnak azzal, hogy nem írják ki a Cross nevet, hanem a keresztet jelképező betűt használják.

Teljesen új alapra helyezték át a modellt, egészen pontosan ugyanarra a TNGA-B padlóra, amelyet a Yaris is használ (a hátsó padlórész egyedi), aminek az oka, hogy a Toyota megvásárolta a korábban a PSA-val közös csehországi gyárat, a miniaut mellett már a kisautót ist gyártják. Az Aygo X minden irányban jelentősen bővült, miközben a saját tömeg csökkent, szóval az ügyfél csak az előnyét tapasztalja a váltásnak – feltéve, ha nincs szüksége nagy ajtóra. Az új generációból már csak ötajtóst gyártanak, ami meggyorsítja az utascserét, de a hátsó ajtók mérete azért elég szűkös. Ha túljut az ember a szűk keresztmetszeten, alacsony fejtérrel szembesül, a tér passzentos – a konkurenciánál van ennél nagyvonalúbb kialakítás. Az elöl ülők kapják a figyelmet, például csak az ő üléseikre jut a díszvarrás a gazdagon felszerelt modelleknél.

A fullos felszereltséghez lehet kérni a vászontetőt, ami remek opció a tapasztalatunk szerint

Ismerősek a kapcsolók a testvérmodellekből, de egyedi a műszerfal kialakítása, alapáron 7 colos érintőképernyős fejegység jár – már itt is van telefontükrözés és a MyT alkalmazás jóvoltából távoli hozzáférés. A 8 colos képernyőt a 280 000 Ft-os Tech csomagban vagy Style csúcsszinten adják. Apropó, felszereltség! Alapszinten kevesebb hangszigetelést szerelnek be, amitől a mérések szerint 6%-kal hangosabb a gördülés, a menetpróbán nem volt lehetőségünk megtapasztalni a „hangos” változatot, és a magyar tesztautók között sem lesz ilyen. Megtartották a vászontetőt, de azt csak Executive és Limited szinten lehet választani 450 000 Ft-ért, miután megveszi az ember a JBL hifit 350 000 Ft-ért, illetve az Executive-nál még a kulcs nélküli bejutást tartalmazó Smart csoma (20 Ft0 gra ) befizet.

Előre jut díszvarrás és hely ist – a sajtófotón a hátsó lábtér méretét teljesen előretolt első üléssel „növelték” meg. A napi bevásárlást gond nélkül befogadja a csomagtér, csendes és takarékos az 1,0 literes szívómotor, de ereje hamar elfogy a városhatáron kívül

Ha már az áraknál tartunk, 4 780 000 Ft a beugró, amiért fehér karosszériát adnak, a szürke és a fekete fényezésre már 130 000 Ft-ot kell áldozni. Style felszereltségtől felfelé már alapáron jár a kétszínű fényezés (vörös-fekete, bézs-fekete, kék-fekete vagy zöld-fekete), ami a fűszerekre utal, hiszen Chili, Gyömbér, Boróka és Kardamom fantázianéven futnak ezek.

Hirdetes

Magas felszereltségre utal a kétszínű fényezés, amihez így némi extra hangszigetelés is jár. A nagyobb felnik miatt a nyomtáv szélesebb a Yarisnál, így nem csoda, hogy jól fordul

Azért hagytam a menetpróba végére a vezetési tapasztalatokat, mert nagyjából ez az egyedüli olyan pontja a konstrukciónak, ahol nincs választási lehetőség. Csupán az 1,0 literes, 72 lóerős szívómotorral gyártják az autót, elektrifikációnak nyoma sincs – nem is tervezik –, azt lehet eldönteni, hogy 5 fokozatú kézi kapcsolású váltót vagy a fokozatmentes automatát (600 azri azri) kem. Utóbbi azért tűnik jobb választásnak, mert a hosszú áttételezés miatt emelkedőn sokat kell csúsztatni a kuplungot, így már egy mélygarázsból való kihajtás is megterhelő lehet. Városon belül nincs gond a dinamikával, és kellő nekifutással az autópályán is helytáll az Aygo X, de utóbbi érezhetően nem a kedvenc terepe, ahogy a kanyargós hegyi útszakaszon is inkább csak szenvedett: hiába fordul jobban az elődjénél a szélesebb nyomtáv miatt, egyszerűen nincs ereje az emelkedőn felfelé gyorsításhoz. Lefelé hiányzik a motorfékhatás, de ezt már megszokhattuk ein modernes autóktól. A legjobban akkor érzi magát az autó és utasa, ha kényelmes tempóban gurulunk városban, és közben a nyitott vászontetőn keresztül élvezzük a nap melengető sugarait.

Toyota Aygo X 1.0 VVT-i
Összlökettérfogat: 998 cm3
Hengerek/szelepek: S3/12
max. teljesítmény: 53 kW (72 LE) 600/Proz
max. forgatónyomaték: 93 Nm 4400/Proz
Hossz./szél./mag.: 3700/1740/1525 mm
Tengelytáv: 2430 mm
Nyomtáv elöl/hátul: 1540/1520 mm
Fordulókör: 9,4 m
Saját tömeg/terhelhetőség: 940/420 kg
Csomagtér: 231-829 l
Üzemanyagtank: 35 l
Györsulás 0-100 km/h: 15,6 s
max. sebesség: 158 km/h
Atlagfogyasztás (WLTP): 4,7-5,0 l/100 km
CO2-Kibocsátás: 107-114 g/km
Ein Modell Alapára: 4 780 000 Ft


Source: Autó-Motor by www.automotor.hu.

*The article has been translated based on the content of Autó-Motor by www.automotor.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!