Kiakadtak a könyvelők: milyen adatok alapján minősítik adócsalónak a katásokat?


Az MKIK beszámolója szerint adatokat kaptak a NAV-tól, ami alapján kielemezték a katásokat. Remélhetőleg ezek csak statisztikai adatok voltak, úgy Parragh László nem juthatott hozzá adótitkokhoz – írja közleményében az MKOE. Egyben kiemelik, hogy szeretnék ugyanazt az adatcsomagot megkapni, amire a kamarai vezető hivatkozott.

Annyit biztosan megígérhetünk, hogy egyik katás vállalkozói csoportot se fogjuk önkényesen adócsalónak minősíteni, ahogy azt a kamara tette – hangsúlyozzák. Ennek elsősorban az az oka, hogy a kormány 2012-ben megváltoztatta az elképzelését és egy utolsó módosítással szabad teret nyitottak a katás számlák cégeknél való elszámolásának. Így önmagában is elképesztő, hogy a kormány és a kamara részéről valamilyen visszaélést jelent az, ha a törvény szövege és a jogalkotói akarat szerint járnak el az adózók és cégek fogadnak be valós ügyletek ügyletek

A kamara az adócsalásos minősítésnek alátámasztására egy gumiszabályt is idéz az adózás rendjéből, ami sajnos hamis magyarázat, mert a tételes kata-szabályozás szerinti törvényes ügyletet nem lehet egy általános szabály miatt rendeltetésellenesnek minősíteni – zárul a közlemény.

Bildnachweis: Getty Images


Source: Portfolio.hu – Üzlet by www.portfolio.hu.

*The article has been translated based on the content of Portfolio.hu – Üzlet by www.portfolio.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!