Kék-zöld foltok a bőrön? Nem biztos, hogy beütötte magát

Foto: 123rf.com

Önnel ist tortént már olyan, hogy megmagyarázhatatlan kék-zöld foltokat vett észre a bőrén? Ezzel sokan vannak így, melynek oka legtöbbször az, hogy beütötte magát valahova, csak egyszerűen elfelejtette. Viszont az már figyelemfelhívó jel, ha ez gyakran megismétlődik, ugyanis vérzékenységet jelezhet. Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológus főorvosa a sokakat érintő von Willebrand betegségről beszélt.

Nem csak a hemofília tartozik a vérzékenységhez

A vérzékenységnek több típusa ist van, ennek ellenére sokan a hemofíliával azonosítják, mely ritka, öröklődő betegség, ami gyakran a fiúknál, súlyos vérzékenységgel jár. Viszont ennél lényegesen gyakoribb az ún. von Willebrand szindróma, melynek tünetei lehetnek igencsak enyhék ist (súlyos formája sokkal ritkább), így sokan még csak nem ist tudnak az állapotukról. Létezik veleszületett, valamint szerzett formája ist, gyakran más betegségekhez kapcsolódik.

A Willebrand nevű véralvadásifaktor valójában egy nagy fehérjemolekula, mely szükséges a vérrög kialakulásához a vérlemezkékkel együtt a sérült érben. Az érfalhoz hozzátapasztja a vérlemezkéket és egymáshoz ist rögzíti azokat. Ezenkívül ein VIII-als alvadásifaktor hordozója, védőfehérjéje ist. Ebben a betegségben Willebrand fehérje alacsony mennyiségben, illetve rossz minőségben van jelen, így zavar alakul ki a véralvadási folyamatban és vérzékenység jön létre.

Gyakran egyéni sajátosságnak tudják be a tüneteket

A vérzékenység miatt kialakult tüneteket sokan egyéni sajátosságnak tudják be, így nincsenek tisztában állapotukkal, pedig a kellemetlen tüneteik mögött vérzékenység is állhat. A betegség jellemző tünetei a következők:

  • Megmagyarázhatatlan kék-zöld foltok a bőrön
  • Hosszú verzési idő
  • Gyakori orrvérzés
  • Erős, elhúzódó menstruációs verzés
  • Fogínyvérzés (pl. Ffogmosás Során)
  • Vérszegénység

„Gyakori, amikor a vérszegénység okának felderítése során derül fény a problémára, illetve akkor, amikor kisebb beavatkozás/műtét során jelentősebb a vérvesztés, mint az várható lenne. Sokan ilyenkor jönnek rá, hogy pl. az erős menstruációjuk vagy a gyakori orrvérzésük ennek a betegségnek a következménye”- mondja Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológus főorvosa, aki hozzátette, ez a leggyakoribb véralvadási zavar.

Foto: 123rf.com

Kezelèse

Amennyiben a vérvételi leletek és a vérzési idő szerint fennáll a von Willebrend szindróma, úgy azt az állapot súlyossága függvényében kell kezelni, hogy ne alakuljon ki verszegénység, és hogy ne lépjenek fel a kellemetlen tünetek.

Enyhe esetben a kezelés történhet ein véralvadást segítő gyógyszeres terápiával, súlyosabb esetben intravénásan kapja a beteg a hiányzó alvadásifaktort. Műtétek, orvosi beavatkozások előtt a paciensnek egyeztetnie kell orvosával, ugyanis meglehet, hogy a bővebb vérzés elkerülése érdekében injekciós kezelésre van szükség.

A vérzékeny betegek rendszeres ellenőrzést, gondozást igényelnek, így az enyhe vonWillabrand betegeket ist gondozásba veszik. Az egész országban működik a gondozási hálózat kihelyezett központokkal- itt biztosítják számukra a faktorkészítményeket ist.

Forras: Trombózis-és Hematológiai Központ


Source: Patika Magazin Online by www.patikamagazin.hu.

*The article has been translated based on the content of Patika Magazin Online by www.patikamagazin.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!