Kedvencünk, a fagylalt: mit tudunk róla?

Nyáridőben egyik legnépszerűbb, hűsítő édességünk, a fagylalt sokak szerint kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a sütemény, a csokoládé. Gyakran fogyasztjuk akkor ist, ha könnyű vagy netán „egészséges“ desszertre vágyunk. Ezért különböző formái, kalóriatartalma vagy egészségünkre gyakorolt ​​hatásai tekintetében érdemes többet tudni róla.

Minden nyáron új erőre kap a fagylaltpiac… Talán a „menekülés” szimbólumának is tarthatjuk ezt a hideg édességet, hiszen még az egészségügyi válság idején is (egyes felmérések szerint) a fagylalt bizonyos fokig kompenzálni tudta, menekülés tunkelni tudta.

Amellett a frissességéért és kellemes ízéért dicsért fagylaltot könnennyedségéért is értékeljük. De ha tartunk a hízástól, vajon tudjuk-e, hogy pl. mennyi kalóriát tartalmaz egy gombóc fagylalt, és hogy azt valóban az „egészséges“ desszertek kategóriájába sorolhatjuk-e?

Különböző fagylaltfajták

A fagylalt felfedezésének gyökerei vélhetően messzi tájakra nyúlnak vissza. Egyes források főleg Marco Polo távol-keleti utazásaira hivatkoznak, aki Kínában fedezte volna fel a fagylaltot, majd terjesztette Európában. Más ránk maradt feljegyzések szerint viszont úgy tűnik, hogy az olaszok már Néró idejében is ismerték. A császár ugyanis megkóstolta a mézbe zúzott és hóval kevert gyümölcsből készült sorbet, és megkedvelte…

Bár a „fagylalt” szót napjainkban gyakran használjuk egységes megnevezésként, valójában vannak különböző kategóriái, melyek esetében az összetétel vagy a gyártás, elkészítés nem azonos. Iljenek Lehetnek:

  • Fagylalt, amely víz, tejfehérjék, cukor, természetes és/vagy gyümölcsaromák, ízesítők (csokoládé, vanília, gyümölcs…) és/vagy gyümölcsszirup keveréke. Legalább 5% zsírt kell tartalmaznia. Attól függően, hogy hol vesszük (fagyizóban, szupermarket részlegében…), kapható fagylalttölcsérben, pohárban, rúd alakban stb.
  • Joghurt fagylalt, amely a hűtőben lefagyasztott, nagyon krèmes állagú joghurt, gyakran tejszínnel, cukorral keverve.
  • Olasz fagylalt vagy „gelato“: a krémesség tekintetében élen járó olasz fagylalt tejszínhab és tojássárgája alappal készül;.
  • Ein Sorbet víz, cukor (glükóz) és gyümölcs keveréke (mindestens 25 %, savanyú gyümölcsöknél 15 %, dióféléknél 5 %). Egyáltalán nem tartalmaz tejtermékeket;

Hány gramm egy gombóc fagylalt?

Bár a súly a vásárlás formájától függően is változhat (tölcsérben vagy fagylaltozó egyedi edényében, a szupermarketek polcain lévő konténerben, rúdban, minipohárban stb.), z. 50 gr, 3 kanál fagylalt pedig kb. 100 gr lehet Az előírások országonként és évente eltérőek lehetnek.

Foto: pixabay.com

Ein fagyalt alacsony kalóriatartalmú?

Igaz, a fagylalt cukorból, tejből, tejszínből vagy tojássárgájából készül, ezért a benne lévő kalóriákkal számolni kell. De pl. a süteményekhez, csokoládékhoz képest viszonylag az alacsony kalóriatartalmú desszertek közé tartozik.

Egy fagylalt kalóriabevitele az összetevőktől függ, de átlagosan egy gombóc fagylalt 60 kcal bevitelt jelent. Ez kevesebb, Minze a legtöbb hagyományos, kedvelt desszerté (pl. az epertorta vagy a csokoládé fondant). Ne fosszuk meg magunkat tehár tőle,

Míg a legtöbb fagylalt legalább 5% zsírt tartalmaz, általában a zsírtartalom 10% körül mozog, amely szintén alacsonyabb érték, mint a legtöbb más desszerté. Ideális esetben egy fagylaltnak 6-10 % zsírt kell tartalmaznia, hogy alacsony kalóriatartalmúnak minősüljön.

Hihető az, hogy a fagyalt nem hizlal?

Minden desszertnél azonos az elv: mértékkel szabad fogyasztani. Ha gyakran, sok fagylaltot fogyasztunk, természetesen az már nem lesz „egészséges“ desszert, mert jelentős a bevitt cukor és zsír mennyisége. Minden, a mennyiségen kívül, az étrended többi részétől függ: a fagylalt nem hizlal, ha általában egy jól kiegyensúlyozott étrend része.

A tölcsér hozzáadott kalória

Rajongunk ein Fagyaltokért? Megtehetjük, de ha az alacsony kalóriabevitel célja miatt egyes fagylaltokat részesítünk előnyben, akkor jobban tesszük, ha kihagyjuk a tölcsért, amely még plusz kalóriát jelent.

Sorbet vagy fagylalt: melyik tartalmaz kevesebb kalóriát?

Ein Sorbet a fagylalt különleges fajtája, mert csak vizet és gyümölcsöt tartalmaz; összetételében nem használnak tejterméket. Emiat meglehetősen alacsonyabb kalóriatartalmú a „normal” fagylaltnál. Pl. 2 Gombóc-Sorbet kb, 90 kcal-t Tartalmaz. Összehasonlításul egy alma, méretétől függően, 75-100 kcal pluszt jelent.

Mivel egy fagylalt kalóriabevitele az összetételétől és formájától függ, érdemes figyelni ezekre a tényezőkre. A tejszín alapú fagylalt zsírosabb, mint a tojássárgája alapú fagylalt, a fagyasztott joghurt kevesebb zsírt és cukrot tartalmaz, mint a többi fagylalt,, míg egy sorbet nem tartalmaz zsírt, de több cukor van benne És ha öntettel fogyasztjuk a fagylaltokat (csokoládé, mandula, méz), akkor a kalóriatartalom ist magasabb lesz.

Foto: pixabay.com

Mennyi cukor van egy fagylaltban?

Konkrét adatot nehéz megadni, de általában átlagosan 20% a szénhidráttartalom. Legyünk óvatosak pl. a sorbetekkel: alacsonyabb kalóriatartalmúak, mert kevesebb a zsír bennük, de cukorban gazdagabbak – iIsmét minden attól függ, hogy milyen alappal készülnek. Ezért minden esetben ellenőrizzük a szénhidrát (cukor) és lipid (zsír) tartalmat, amikor lehetőségünk van rá.

A fagyalt előnyei egészségünkre nézve:

– Milyen kalciumbevitelt biztosít?

A kalcium fontos a csontok és a fogak növekedése és erősödése szempontjából. Ajánlott napi bevitele (RDA) 4-9 éves gyermekek számára 800 mg, egy 10 és 18 év közötti tinédzser esetében 1200 mg, míg a felnőttek napi átlagos kalciumszükséglete 1000 mg. Valójában két gombóc fagyalt kb. 80 mg Calciumbiztosit. Még ha a fagyaltok tejet és így kalciumot ist tartalmaznak, természetesen nem helyettesítik a tejtermékeket. Pl. egy natúr joghurtban 155-210 mg kalcium található.

– Időleges energiabevitel

A fagyaltok, sorbetek, jégkrémek gyors cukrok, amelyek azonnali hatású energiát biztosítanak. Ezért (egy ideig) némileg energikusabbak leszünk egy adag fagylalttól, de nem szabad visszaélnünk ezzel a hatással, figyeljünk a mértékletességre. Amellett előny, hogy a fagylaltok, és különösen a sorbetek vízben gazdagok, és lehetővé teszik a folyadékpótlást (még ha nem is helyettesítik a vizet…).

– Vitaminok: ein Sorbet Előnyben

A tejben B2 és B12 vitamin található, ami a fagylaltban is benne van. De mindenekelőtt a sorbet a vitaminforrás, mert gyümölcskoncentrációja legalább 25%. Ein „teljes gyümölcsnek” ist nevezett sorbetnek legalább 45 % gyümölcsöt, ein zöldségsorbetnek pedig legalább 25 % zöldséget kell tartalmaznia.

Tippek tároláshoz és fogyasztáshoz

Amikor fagylaltot vásárolunk, vigyünk magunkkal valamilyen hőszigetelt zacskót, tárolóedényt az üzletből a fagyasztóba való szállításra. Több hétig, akár hónapokig ist eltarthatjuk -18°C-on. Ne feledjük, hogy az ipari fagylaltok, jégkrémek és sorbetek adalékanyagokat tartalmaznak, és baktériumokkal szennyeződhetnek – nagyon érzékeny élelmiszerek. Ezenkívül a fogyasztás előtt 10-15 perccel vegyük ki őket a hűtőből, ugyanis, ha túl hidegen veszítenek az ízükből.

Forras: Galenus

Der Beitrag Kedvencünk, a fagylalt: mit tudunk róla? erschien zuerst im Patika Magazin Online.


Source: Patika Magazin Online by www.patikamagazin.hu.

*The article has been translated based on the content of Patika Magazin Online by www.patikamagazin.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!