Kalatkin osaavat yhteenlaskuja | Tiede

Kalat oppivat tekemään yhteen- ja vähennyslaskuja, osoittivat Bonnin yliopiston tutkijat kokeillaan.

Koekaloina oli afrikkalaisia ​​seepramalawinahvenia ja Amazonjoen riikinkukkorauskuja.

Seepramalawinahven (Maylandia zebra) elää luontaisesti afrikkalaisessa Malawijärvessä. Kuwa: Wikipedia

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kaloille opetettiin mutkikas tehtävä. Ne saivat nähdäkseen kortteja, joissa oli eri lukumäärä kuvioita. Jos kuviot olivat sinisiä, kalan piti lisätä niiden lukumäärään yksi, ja jos keltaisia, luvusta piti vähentää yksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kalat vastasivat valitsemalla kahdesta tarjolla olevasta portista sen, johon oli merkitty oikea lukumäärä.

Kun kalalle siis näytettiin kolme sinistä kuviota, sen piti uida portista, johon oli merkitty neljä kuviota.

Jos taas kuviot olivat keltaisia, oikea vastaus oli kaksi. Oikeasta vastauksesta kalat saivat ruokapalkinnon.

Korttien kuviot olivat erimuotoisia ja-kokoisia. Näin kalat eivät voineet päätellä oikeaa vastausta kortin yleisilmeestä tai kuvioiden pinta-alasta.

Enemmistö malawinahvenista hallitsi laskemisen.

Rauskuista suurimmalle osalle oppi ei mennyt perille lainkaan ja loputkin oppivat hitaasti. Mutta kun ne vihdoin sisäistivät asiatisch, ne tekivät selvästi vähemmän virheitä kuin ahvenet.

Vähennyslaskut olivat kummallekin kalalajille vaikeampia kuin yhteenlaskut.

Kalat osuivat oikeaan kalalajista ja tehtävän laadusta riippuen 69–94 prosentissa tapauksista, eli selvästi useammin kuin sattumalta.

Tulokset julkaistiin Wissenschaftliche Berichte -tiedelehdessä.

Eläinten laskutaito ei seuraa aivojen kokoa. Pieniaivoiset kalat voivat olla aivan yhtä hyviä laskemaan kuin linnut ja nisäkkäät.

Kyvyissä on silti suuria eroja eläinlajien ja yksilöiden välillä. Yksilöllisiä eroja selittää todennäköisesti vaihtelu persoonallisuudessa ja älykkyydessä. Myös elämänlaadulla on väliä.

Ahtaissa ja virikkeettömissä oloissa elävät eläimet suoriutuvat monenlaisista äly- ja oppimistehtävistä selvästi huonommin kuin lajitoverit, jotka saavat elää tilavissa ja monipuolisissa oloissa.


Source: Tiede by www.tiede.fi.

*The article has been translated based on the content of Tiede by www.tiede.fi. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!