Kako se gaji DREN – blagotvorna biljka naših predaka?

Nekada gotovo da nije bilo kuće koja u svom dvorištu nije imala dren jer se verovalo da on štiti ukućane i donosi zdravlje celoj porodici. Danas ga retko ko ima u svom vrtu, ao komercijalnom uzgoju se ni ne razmišlja, iako je reč o biljci koja je pomagala čoveku kroz čitavu istoriju.

Dren je samonikli listopadni grm, a može biti i malo drvo, koje Preferredira lokaciju koja nudi puno sunca, mada mu ne smeta ni delimična senka. Samo drvo je tolike gustine da, za razliku od drugih drvenastih biljaka, Ne Pluta na Vodi. Ova gustina drenu daje i veliku čvrstoćute su još stari Grci koristili dren za izradu alatalukova, strela und kopalja.

Reč je o grmu koji najranije cveta, a grozdovi žutog cveća se javljaju pre listova, na kraju zime ili u rano proleće. Cvetovi zatim formiraju jestivo crveno voće koje će doneti ptice i pčele u vaš vrt.

Kako se gaji dren: Blagotvorna biljka naših predaka - © Pixabay

Crveni plod po obliku i veličini podseća na masline. U Evropskoj kuhinji se koristi za čaj, supe, džemove, umake, a kod nas je poznata i rakija od drena. Kada je nezreo, plod je veoma kiseo, te se plodovi mogu jesti sveži ili osušeni samo kada su potpuno zrelišto je početkom jeseni.

Zbog svog ranog cvetanja, dren se koristi u vrtovima kao ukrasna biljka. Međutim, ukoliko želite da berete plodovebilo bi poželjno da posadite više biljaka jer dren nije vešt u samooplodnji, pa bi unakrsna oplodnja bila sigurnija.

Dren ima izuzetnu sposobnost prilagođavanja i veoma skromne zahteve za rast. Može da podnese više vrsta tla, ali bi mu najviše prijala glinasta zemlja. Za optimalne rezultate odaberite lokaciju koja ima dobro drenirano tlo.

Kod drena gotovo da nema problema sa štetočinama ili bolestima jer veoma otporna biljkaa zbog svoje prilagodljivosti, osim malo đubriva ne treba mu nikakvo tretiranje.

A, osim što je estetski vredan zbog svojih predivnih zlatno žutih cvetova, koristan za izradu raznih alata zbog tvrdoće drveta, dren je i neverovatno zdrav.

Sam plod drena sadrži šećere, tanine, organske kiseli, pektine i druge materije koje imaju pozitivna dejstva na ljudski organizam. Porige Toga sadrži duplo više vitamina C od pomorandži.

Plodovi drena služe za lečenje oboljenja organa za varenje, protiv malokrvnosti, za lečenje nazeba ili problema sa kožom. Naučno je dokazano da plodovi drena imaju antimikrobno dejstvo i da sadrže veliku količinu antioksidanasa koji se povezuju sa manjom stopom smrtnosti od tumora i srčanih bolesti.


Source: AGROmedia by www.agromedia.rs.

*The article has been translated based on the content of AGROmedia by www.agromedia.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!