Kako kriza u Ukrajini utiče na srpskog poljoprivrednika?

Nestabilnost na tržištima, u početku gasa, zatim đubriva i žitarica u celom svetu odrazila se na i domaće tržište. Setva šećerne repe je počela, a tek nam predstoji setva kukuruza i drugih useva. Jedino što je sada dobro je da u ovakvim uslovima u Srbiji ima semena, goriva i đubriva što će omogućiti da setva bude izvedena kako treba.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede, isplaćene su i subvencije po hektaru koje su ove godine zbog krize udvostručene pa je umesto 4000 dinara isplaćeno 8000 dinara za svaki hektar.

Cene đubrva su udvostručene u odnosu na prošlu godinu, au mnogim državama ga ni nema. To sve ukazuje na to da će setva biti urađena skromnije nego inače. Ovo će se posebno odraziti na prinose u onim državama gde su zemljišta iscrpljena i gde bez jakog đubrenja nema većih prinosa.

Dodatni pritisak na tržište stvara činjenica da je u Ukrajini rat i da neće biti zasejana verovatno ni polovina dosadašnjih površina. Činjenica da je Rusija pod sankcijama, ai loša setva u Ukrajini negativno utiče na prinose i raspoložive količine žitarica, a samim tim i hranu za brojne države.

Većina ozimih useva zasnovana je u optimalnim rokovima. Po izveštajima savetodavaca poljoprivrednih stručnih i savetodavnih službi, usevi ozime pšenice, zavisno od rokova setve u najvećem procentu nalaze se u fenofazi bokorenja, usevi su u dobroj kondiciji iu toku je prihrana pšenice. Snežni pokrivač tokom januara meseca sačuvao je ozime useve od izmrzavanja i obezbedio dodatnu zalihu vlage za neometan nastavak vegetacije useva.

Priprema zemljišta za setvu jarih useva je u toku.
Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Republici Srbiji u 2021. godini u jesenjoj setvi zasejano je 801 650 hektara površine, što, u odnosu na konačne rezultate jesenje setve u 2020. godini, predstavlja povećanje od 3,5%.

Usled ​​globalnog rasta tražnje u cilju obezbeđivanja prehrambene sigurnosti stanovništva tokom trajanja pandemije, tokom 2021. godine se beleži rast cena svih roba iz sektora poljoprivrede. Povećana tražnja je u početku izazvala rast cena žitarica i uljarica u svetu i na domaćem tržištu. Trend rasta cena se nastavio da bi tokom zime zahvatio energente (naftu i gas) i inpute za proizvodnju. Rast cena inputa, prvenstveno mineralnog đubriva i komponenti za njegovu proizvodnju je, uz teškoće u snabdevanju, izazvao zatvaranje nekoliko fabrika u svetu usled nemogućnosti da ostanu rentabilne, što je izazvalo i nestašice.

Cene nafte, gasa i mineralnog đubriva i dalje rastu, a izbijanje rata u Ukrajini u februaru 2022. godine će dodatno opteretiti svetske bilanse, kako hrane, tako i energenata uz povremene teškoće u isporuci mnogih drugih roba poreklom iza region Crnomorskog Prisustvo ratnih brodova će otežati normalan izvoz iz Crnomorskih luka, a baš taj region ima veliki značaj u snabdevanju sveta hranom. Najveći izvoznik pšenice na svetu je Rusija koja podmiruje oko 19% svetskih potreba, dok Ukrajina učestvuje sa oko 8%. Ukrajina i Rusija zajedno u svetskom izvozu pšenice učestvuju sa oko 27% , a kukuruza oko 18%. Crnomorska regija podmiruje 76 % globalnog izvoza suncokretovog ulja i 60 % svetske proizvodnje.

I dalje je na snazi ​​odluka o zabrani izvoza žitarica i ulja od koje će u određenoj meri biti izuzete zemlje regiona kako bi se ispoštovali ugovori sa partnerima i obezbedila stabilnost snabdevanja tržišta.


Source: Bolja Zemlja by www.boljazemlja.com.

*The article has been translated based on the content of Bolja Zemlja by www.boljazemlja.com. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!