Kada deci dopustiti da otvore naloge na društvenim mrežama

Poznato je da postoji veliki broj maloletnika koji lažiraju godine da bi otvorili nalog na nekoj društvenoj mreži. Kako se kao roditelj ispravno postaviti prema ovom trendu?

„Ali, svi moji prijatelji imaju nalog“! To je nešto što će vam verovatno reći vaše dete koje je tek možda napunilo 10 godina. Šta učiniti? Kada je zaista prerano? Da li bis deci treba dopustiti? Treba li im nalog uopšte? Koliko je sigurno?, …

Sva te pitanja motaju se roditeljima po glavi, ali postoje i oni koji isuviše olako prelaze preko toga i čak samoinicijativno otvore detetu nalog.

Veruje se da više od 7 miliona dece predtinejdžerske dobi ima svoje naloge na Facebooku (sa lažnim godištem, pa i lažnim imenom), a čak 5 miliona njih je mlađe od 10 godina. A mnoge uznemirava i podatak da su im u otvaranju tih naloga čak pomogli roditelji.

Drustvane mreze prstici

Mnoge društvene mreže su popustile i sada deca iznad 13 godina imaju pravo da otvore nalog, ali još uvek se debatuje o tome koliko je to ispravno iu toj dobi. Društvene mreže nisu tako sigurno područje za decu, koja još uvek nisu dovoljno odrasla da bi razumela mnoštvo stvari i da bis se snašli među „pecarošima“, potencijalnim pedofilima i „lovcima“ na naivne raznih vrsta.

Šta učiniti?

Stručnjaci se većinom slažu da Entschei ispod 18 godina društvene mreže ne samo da nisu potrebne, nego iskrivljuju razvoj i pojam društvenosti, socijalizacije, komunikacije, … Društvene mreže su važne zaposlenima, studentima i drugim ljudima kojima je važno da budu u toku, koje posao i potreba za informacijama vežu za naloge. Međutim, deca, smatraju mnogi, treba što duže da budu deca, a ne potencijalni ovisnici o internetu i društvenim mrežama. Većina roditelja nema vremena, a ponekad ni znanja ni načina da kontrolišu decu kada su u pitanju društvene mreže ili uopšte aktivnost na internetu.

Detetu možete dopustiti da ovori nalog samo kada je po godinama to dozvoljeno (u većini mreža je to od 13. godine) i kada ocenite da je dovoljno informatički pismeno i da shvata osnovna pravila kada je u pitanju zaštita na internetu. (Naravno, kontrola sa vaše strane i pristup nalogu su bar do 18. godine i te kako poželjni).

devojcice Tablette drustvene mreze

Dete mora da zna osnovne stvari na računaru (a ne samo da otvori Facebook), mora da ima e-mail i da se prvo upozna sa tom „alatkom“. Mora da zna da kuca na računaru i da zna osnovna pravila korišćenja društvene mreže kojoj pristupa. (Ako želite da igrate na sigurno postoji nekoliko sigurnih društvenih mreža namenjenih isključivo za decu).

Kontrolle

Kao što pazite na dete u svakodnevnim i običnim stvarima tako morate i na društvenim mrežama. Pomozite mu sa nalogom, postavite zaštite (neka ne bude javan), pratite virtuelne prijatelje, recite detetu da ne sme da prihvata nepoznate osobe za prijatelje i neprestano podstičite na oprez i često provenite nalog i aktivnosti deteta na društvenoj mreži. Objasnite detetu šta sve znači korišćenje Facebooka, Twittera, … Kakve zamke ih čekaju i kakve su neugodnosti moguće. Uvek Proviant postavke da budete sigurni da ih dete nije promenilo. Razgovarajte povremeno o društvenim mrežama, korišćenju, o sigurnosti, …

Mreže i sigurnost

Facebook

Osnovan 2004. godine i od studentske mreže prerastao u globalnu mrežu, koja prikuplja mnoštvo informacija o korisnicima.

Nalog mogu otvoriti SVI stariji od 13 Godina, mada stručnjaci preporučuju pristup tek od 18. godine posebno zbog nasilja među DECOM putem interneta, vređanja među vršnjacima i mnoštva zamki i činjenice da deca ne shvataju još UVEK šta znači zaštita privatnih informacija i šta ne bi trebali otkrivati.

deca slusaju muziku

Twitter

Ova društvena mreža dopušta korisnicima da dele i primaju informacije dužine oko 140 karaktera – od najvažnijih vesti do običnih „škrabotina“. Namenjen je kompanijama i odraslima.

Nalog mogu otvoriti svi stariji od 13 godina. Smatra se relativno bezbednim, ali gotovo nepotrebnim za decu. Jedino što mogu je da prate slavne osobe i šta se događa u njihovim životima ili da prate neke popuste i nagradne igre u nekim tin radnjama.

Instagram

Zabavna mreža, relativno mlada – dozvoljava klincima da putem aplikacija postvaljaju slike i menjaju ih kroz filtere, pa dele na druge društvene mreže.

Nalog mogu otvoriti svi stariji od 13 godina, ali se preporučuje tek za one iznad 15 i to samo za private profile.

Google+

Obično ga koriste oni koji žele da izreklamiraju brend ili neki svoj talenat i posao.

Nalog mogu otvoriti svi stariji od 13 godina, ali najbolje je da to urade tak kada postanu punoletni i to ako su umetnici, pisci, kompozitori i žele da dođu do svoje „publike“.

Kada biste vi dopsutili detetu da se pridruži društvenim mrežama?

Pročitajte i Deca, tinejdžeri i mobilni telefoni i 5 načina kako da zaštitite dete od „sajber nasilnika“


Source: LifePress magazin by lifepressmagazin.com.

*The article has been translated based on the content of LifePress magazin by lifepressmagazin.com. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!