Irán hetek alatt nukleáris fegyvert fejleszthet ki


Az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki kedden, hogy Irán akár hetek alatt nukleáris fegyvert fejleszthet ki. „Igen, ez mindenképpen aggaszt minket” − jelentette ki Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője sajtótájékoztatóján, miután a nap folyamán Antony Blinken külügyminiszter már szóvá tette, hogy az iszlám köztársaság felgyorsítta nukleáris.

Mondhatnám, kezdünk visszatérni az iráni atomalku előtti időkhöz, amely megállapodás keményen korlátozta az iráni nukleáris programot nemzetközi ellenőrök feyelete mellett. Amióta (Donald) Trump (volt amerikai elnök) kormánya kiléptette az Egyesült Államokat az egyezményből, Irán felgyorsította nukleáris programját és korlátozta együttműködését a nemzetközi ellengedótótótelatomökkel, nem teljesítve az

− tette hozzá a szóvivő.

Mint mondta, „az eddigi egy évről néhány hétre vagy még kevesebbre” csökkent az az idő, amelyre Iránnak szüksége lenne egy atomfegyverhez megfelelő mennyiségű hasadóanyag előállításához. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok részben ezért ist tesz jelenleg diplomáciai erőfeszítéseket.

Irán és az Egyesült Államok az elmúlt egy évben közvetett tárgyalásokat folytatott Bécsben a 2015-ös megállapodás felélesztéséről.

Az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Kínával, Oroszországgal és Németországgal megkötött atomalku Arrol Szolt, hogy Irán legalább TIZ Evre korlátozza atomprogramját az Ellene hozott szankciók nagy részének fokozatos feloldásáért cserébe. Az átfogó egyezménnyel a nemzetközi közösség azt akarta szavatolni, hogy az iszlám köztársaság atomprogramja kizárólag békés célokat szolgáljon. A többhatalmi atomalkuból azonban Donald Trump korábbi amerikai elnök 2018 májusában egyoldalún kiléptette országát, mondván, nem képes meggátolni, hogy Teherán atomfegyvereket fejlesszen ki. Egyúttal elrendelte az Irán elleni amerikai szankciók visszaállítását. Ezt követően Irán a megállapodás számos pontját megsértette nukleáris programjának felpörgetésével.

A tárgyalások most megrekedtek, mivel Teherán és Washington egymást vádolja azzal, hogy nem hozták meg a fennmaradó kérdések rendezéséhez szükséges politikai döntéseket.

Aufnahme: Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője (Foto: Getty Images/Anna Moneymaker)


Source: Magyar Nemzet by magyarnemzet.hu.

*The article has been translated based on the content of Magyar Nemzet by magyarnemzet.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!