Hosszabbításra készülhet az Állami Számvevőszék elnöke, de a Mi Hazánkon kívül a az ellenzék már nem asszisztál a színjátékhoz

Állami Számvevőszék;elnök;választás;Domokos László;Fidesz;ellenzék;

2022-06-21 13:00:00

Már a startvonalon elhasalhat az ellenzék esetleges jelöltje, akit a volt fideszes parlamenti képviselő, Domokos László posztjára szánnának.

A jelenlegi vezető, egykori fideszes politikus, Domokos László tizenkét éves megbízatása július 5-én lejár, ezért az Országgyűlés hétfő délután már el is fogadta az utódlásban kulcsszerepet játszó eseti bizottszó eseti. A testületnek nyolc tagja lehetne, a Fidesz 4, a KDNP 1, a hatpárti ellenzéki összefogás 2, a Mi Hazánk Mozgalom pedig egy tagot delegálhat, de a bizottsági tisztségviselők és tagok megválasztásáról szóló parlamenti iromany tanúsága szerint a testületbe csak a kormánypártok, illetve Toroczkai László szélsőjobboldali alakulata delegált jelöltet, aa hatpárti ellenzéki összefogás egyet sem.

Ein bizottság akkor ist megakul, ha valamelyik képviselőcsoport nem vesz részt a jelölésben. Valaki akkor válhat az ÁSZ elnökjelöltjévé, ha legalább öt bizottsági tag igen szavazatát megkapta. Sőt, a törvényi rendelkezések ist ein Fidesznek kedveznek: már a testület előtt ist csak az hallgatható meg, akinek behívását megszavazzák.

Könnyen lehet azonban, hogy nem utódlásról, hanem hosszabbításról beszélhetünk, hiszen a NER részéről semmi sem indokolja Domokos László leváltását, aki eddig sem okozott sok fejfájást kormányoldalon. Az ÁSZ-vezér például az ellenzéki pártok környékén rendre szabálytalanságokra bukkant, de a hatalommal jellemzően kesztyűs kézzel bánt.

Domokos megválasztásával kapcsolatban kerestük a parlamenti ellenzék pártjait. Többek közt arra lettünk volna kíváncsiak, várható-e közös jelölt, s kiket jelölnek az újonnan felállított eseti bizottságba. Választ lapzártáig egyedül a szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalomtól kaptunk. A párt kommunikációs igazgatója Kisberk Szabolcs azt írta, a testületbe Szabadi Istvánt jelölték. Kisberk jelezte, több szakmailag alkalmas személy is felmerült köreikben ÁSZ-elnöknek, a párt most vizsgálja, hogy kit jelöljön közülük.


Source: Népszava by nepszava.hu.

*The article has been translated based on the content of Népszava by nepszava.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!