Hoe denken wir über werken op afstand?

Werken op afstand, we doen bijna niet anders meer. Maar hoe staat het met de veranderingen en evolutie van deze manier van werken? Wat zijn de voordelen en waar lopen we tegenaan? Een duik in de cijfers en beleving, twee jaar na het van de coronapandemie.

Der Bericht über den Stand der Remote-Arbeit is een jaarlijks onderzoek over de evolutie van werken op afstand, uitgevoerd door Buffer. Dit jaar deden here meer dan 2000 werknemers aan mee van over de hele wereld, 16 landen welgeteld. De volgende onderwerpen komen in het onderzoek aan bod:

  • Hoe mensen denken über werken op afstand
  • De voordelen en problemen die mensen zien als gevolg van werken op afstand
  • Hoe werken op afstand de loopbaangroei, beloning en prestaties beïnvloedt

Ervaringen met werken op afstand

De grote meerderheid van de werknemers uit het onderzoek heeft positieve ervaringen met werken op afstand en beveelt het aan. En, erg opvallend: ruim 97% van de werknemers wil graag op afstand blijven werken. Daarnaast zitten werknemers en organisaties op 1 lijn. Allebei geven ze aan dat ze in de toekomst een vorm van permanent op afstand werken willen gaan uitvoeren.

Opvallend is de grote verschuiving bij organisaties als het gaat om werken op afstand. Een ruime meerderheid van de werknemers (72%) geeft aan dat, door de coronacrisis, hun organisatie van plan is om in de toekomst een zekere mate van op afstand werken toe te staan. Im Jahr 2021 gaf slechts een minderheid (46 %) van de werknemers dit aan.

Werken op afstand: flexibel maar ook eenzaam

De twee belangrijkste voordelen van remote werken zijn geen verrassing: de vrijheid in hoe werknemers hun tijd kunnen indelen en de flexibiliteit. Werknemers geven aan veel meer tijd te hebben, omdat ze niet meer heen en weer hoeven te reizen tussen woon- en werkplaats. Daarnaast zijn werknemers flexibel in waar ze werken.

Interessant zijn de voordelen sterben daarna komen, namelijk betere financiële resultaten en de bijkomstigheid voor werknemers om zich beter op hun werk te concentreren. Voor werknemers sterben op afstand werken vallen de kosten voor woon-en werkverkeer en de lunches op kantoor weg. Een interessant feitje waar ik eerder niet zo bij stil stond: volgens Visa geven we pro jahr gemiddeld 2416 euro uit aan lunches as we op kantoor zijn. Dit komt neer op ruim 200 euro per maand.

Op afstand werken heeft ook nadelen, zoals eenzaamheid. Pieter Levels ist der Betreiber von Nomad List und OK remote. Hij geeft in het onderzoek van Buffer aan dat je op kantoor snel vrienden maakt door samen te werken. Als je op afstand werkt, gaat dit nou eenmaal veel lastiger. Een van de oplossingen hiervoor ist om te werken vanuit cafés of coworking ruimtes. Medewerkers sterben op afstand werken moeten hier volgens Pieter ook proactiever in zijn. In tegenstelling tot kantoorwerk, gaat het met werken op afstand nou eenmaal niet vanzelf.

Met kantoorwerk maak je automatisch vrienden door samen te werken.

Ist loopbaangroei op afstand moeilijker?

In het onderzoek gaat Buffer ook in op het geluid dat loopbaangroei op afstand lastiger te verwezenlijken is. Dit zou met name van invloed zijn op jonge mensen. Als je op afstand werkt, krijg je minder begeleiding en netwerk je minder snel in vergelijking met werken op kantoor.

Toch lijkt 41% van de medewerkers uit het Buffer-onderzoek deze zorg niet te delen. Daarentegen geeft 45% van de medewerkers aan dat remote werken de loopbaangroei juist wel moeilijker maakt. Volgens hen heeft dit niet te maken met remote werken, maar meer met het feit dat een organisatie de loopbaangroei niet ondersteunt.

Kortom, medewerkers geven aan dat remote werken niet van invloed is op hun loopbaangroei, als organisaties dit sowieso al ondersteunen. Maar er is dus nog wel flink veel werk op het gebied van loopbaangroei.

Salaris afhankelijk van je werkplek?

Een andere diskussion die nu speelt is hoe je werknemers op afstand moet betalen. Moeten salarissen afhankelijk zijn van waar iemand werkt? Oftewel, moet er rekening gehouden have been met de cost van levensonderhoud die per locatie kunnen verschillen? Uit het onderzoek blijkt dat er geen overeenstemming is over de vraag of werknemers voorstander zijn van een locatiegebonden salaris.

Als er wordt gekeken naar generatieverschillen, is de kans groter dat generatie Z het ermee eens is dat loon afhankelijk is van waar je werkt. Terwijl Millennials, Gen X und Babyboomer het minder snel ondersteunen.

Vierdaagse werkweek de evolutie van mensgerichte werkplekken?

In het onderzoek ist niet alleen gekeken naar werken op afstand versus kantoor, maar ook naar andere soorten van op afstand werken. Er ist gevraagd naar drie gemeenschappelijke soorten beleid: flexible werkuren, niet-vergaderdagen en een vierdaagse werkweek (4DWW).

Uit het onderzoek blijkt dat de vierdaagse werkweek het minst gangbare beleid is, maar wel het meest wenselijk. Slechts 17% van de mensen zegt dat hun organisatie een 4DWW heeft, terwijl 69% in het onderzoek aangeeft dat ze zouden willen dat hun organisatie dit beleid had.

Bij Buffer zijn ze al overgegaan op een 4DWW en niet van plan terug te gaan naar een vijfdaagse werkweek. In einem kürzlichen Teamonderzoek verschmolzen 91% van het team dat ze gelukkiger en productiever zijn door vier dagen per week te werken. Volgens Nicole Miller, Director of People bei Buffer, ist de 4DWW und kümmert sich um ein echtes flexibles und resultatgerichtliches Werkplek. Bij Buffer geloven ze dat de vierdaagse werkweek de volgende evolutie is van mensgerichte werkplekken.

Niet meer terug naar hoe het ooit was

Kunnen wir volledig terug naar kantoor? Uit het onderzoek van Buffer blijkt dat medewerkers tevreden zijn over het remote werken en dit ook aanbevelen. Op afstand werken maakt flexibel, maar ook eenzamer. Medewerkers zijn zich bewust van voor- én nadelen van werken op afstand, maar willen niet meer terug naar hoe het ooit was.

Daarnaast geeft 59% van de medewerkers uit het onderzoek aan voornamelijk vanuit huis te willen werken en 41% geeft aand dit op other locaties te willen doen zodra de pandemie voorbij is. Hoe werken julie het liefste op afstand?


Source: Frankwatching by www.frankwatching.com.

*The article has been translated based on the content of Frankwatching by www.frankwatching.com. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!