Hazánk ist csatlakozott az európai adatfelhős projekthez

A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) és a GAIA-X European Association for Data and Cloud AISBL (Gaia-X) szerdán bejelentette a Gaia-X projekt magyarországi kapcsolati pontjának (National Hub) megalapítását. A 2020-ban bejelentett Gaia-X európai projekt célja egy nyílt, decentralizált és átlátható digitális ökoszisztéma kialakítása, ahol az adatok és szolgáltatások biztonságosan elérhetők, összegyűjthetők és megosztható.

Ein kezdeményezés segítségével olyan, Szamos felhőszolgáltatót összekapcsoló európai adatmegosztó platformot hoznának Letre, amely lehetővé teszi az európai vállalkozásoknak az adatokhoz történő szabályozott hozzáférést – melyek származhatnak például ein Közlekedési, gyártási és Egészségügyi szektorból, vagy Akar ein mesterséges intelligencia más alkalmazási területeiről.

Ansible és FinOps Online-Kopzésekkel indítjuk a tavaszt!

Május közepén az üzemeltetés automatizálás és a felhős költség optimalizálás alapjaiba bevezető képzéseket indítunk.

Ansible és FinOps Online-Kopzésekkel indítjuk a tavaszt! Május közepén az üzemeltetés automatizálás és a felhős költség optimalizálás alapjaiba bevezető képzéseket indítunk.

Mindezeket a célkitűzéseit úgy tervezik elérni a résztvevő Partnerek, hogy a felhasználóknak biztosítják a Szolgáltatások átláthatóságát, ellenőrizhetőségét, hordozhatóságát és interoperabilitását, továbbá áthidalhatóvá Valik a Szervezetek közötti adatcserét korlátozó bizalomhiány. A platform másik előnye, hogy az adatok nem, vagy csak ellenőrzött körülmények körülmények között kerülhetnek ki Európából, így az adatszuveneritás sem sérül – írja a SZTAKI közleményében.

Dr. Solymár Károly Balázs, digitalizációért felelős helyettes államtitkár szerint “ein Gaia-X együttműködés az adatgazdaság és a szükséges adatinfrastruktúra fejlesztése területén, ami kölcsönösen előnyös lehet dagegen ein Hazai adatökoszisztéma, etwas dagegen az európai felhőképességek szempontjából”.

Ein Projekt 2020-as bejelentésekor Bruno Le Maire francia és Peter Altmaier német gazdasági miniszter hozzátette, hogy az európai gazdaság kiszolgáltatottsága Ezzel csökkenne ein Szilícium-völgyi óriásoktól, az európai cégek és felhasználók adatai pedig az Unios szolgáltatóknál maradhatnak. A kezdeményezéshez csatlakozott az Amazon Web Services, a Google, a Huawei, a Microsoft, a Palantir és a VMware is, ám ezidáig még nem született kézzelfogható eredménye.

A Gaia-X európai jelenlétét nemzeti Hubokon (kapcsolati pont) keresztül valósítja meg, melyhez most csatlakozott Magyarország a SZTAKI vezetésével. A Gaia-X helyi kapcsolati pontjai, melyek száma így 18-ra növekedett, szoros együttműködésben állnak egymással, de országos programjukat, tevékenységüket saját maguk szervezik meg.

Volker Pfirsching, az Arthur D. Little nemzetközi vezetési tanácsadó cég közép-európai igazgatótanácsának tagja, és egyben a cég globális Digitális Kompetencia Központjának vezetője nemrég egy interjúban bestelt az egyelőre koncepcióként létező Gaia-X-ről, amiben úgy fogalmaz: a felhőprojekt résztvevői közül sokan a saját érdekeiket követik és „higítják” a koncepciót. Az évek során kulcsfontosságú partnerek ist kivonultak, a finanszírozás pedig nem a terveknek megfelelően zajlik. Bár ez nem jelenti a GAIA-X végét, inkább egy tisztító hatással bír a szakember szerint.

Tavaly a Forrester piackutató cég szakértői ist megjegyezték, hogy a digitális projektnek még 2021-ben be kell(ett volna) bizonyítania értékét, mivel támogatási programok már léteztek, a gyakorlati alkalmazások hiányoztak. Nem voltak biztatók a Gartner elemzőinek 2020-as megszólalásai sem, miszerint ein német-francia kezdeményezés már elkésett, mivel ein felhőalapú szolgáltatások globális piaca továbbra ist gyorsan bővül, ein vezető felhőszolgáltatóknak már óriási az előnye.


Source: HWSW Informatikai Hírmagazin by www.hwsw.hu.

*The article has been translated based on the content of HWSW Informatikai Hírmagazin by www.hwsw.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!