Ga traf NEMO Kennislink in Gesprek über Namaak-Embryos

In den Niederlanden gibt es ein kleines Projekt von Start: het GREAT-onderzoeksproject. Wetenschappers gaan met aangepaste menselijke stamcellen de ontwikkeling van een vroeg menselijk embryo nabootsen in de fase tussen 14 en 28 dagen. Ze bouwen het embryo zo goed mogelijk na in een lab.

Zo’n namaak-embryo ist ein echter Embryo, will het heeft geen hersenen, ruggenmerg of zenuwstelsel. Daardoor kan het niet uitgroeien tot een mens. Op dit moment is er geen duidelijke wetgeving rondom zulke namaak-embryo’s. Daarom ist bij het onderzoeksproject een ethicus betrokken die gelijktijdig met de onderzoekers in het lab ethische richtlijnen ontwikkelt. Daar is ook de hulp van de samenleving bij nodig.

NEMO Kennislink ist betrokken bij het onderzoek als onafhankelijk journalistiek partner en doet verslag van het onderzoeksproces. Maar daar blijft het niet bij: in dit journalistieke project willen we zoveel mogelijk stemmen uit de samenleving betrekken. Jij kunt hier dus über meepraten.

Schwarze Box

Onderzoek met menselijke embryo’s is aan stronge regels gebonden. In den Niederlanden kennen wir de Embryowet. Die verbiedt het om embryo’s te maken in het lab, puur en alleen voor onderzoek. Het is wel toegestaan ​​om onderzoek te doen met ‘restembryo’s’ sterben ‘over’ zijn na een ivf-behandeling.

Restembryo’s zijn vaak al enkele dagen oud, wat het onmogelijk maakt om de eerste prille dagen na de bevruchting te onderzoeken. Bovendien ist toestemming van vader en moeder nodig én moeten deze embryo’s na 14 dagen worden vernietigd.

De wetgeving verhindert zo onderzoek naar een belangrijke period, de gastrulatie, die 14 dagen na bevruchting begint. Juist dan kunnen veel geboorteafwijkingen ontstaan, maar die periode is nu een ‘black box’ voor wetschappers.

Om meer zicht te krijgen op de vroege embryonale ontwikkeling werken wetenschappers aan alternatieven. Im Jahr 2020 slaagden ze er voor het eerst in om met menselijke stamcellen een namaak-embryo te ontwikkelen.

Ze kunnen in dit namaak-embryo zien hoe spier-, hart- en bloedcellen ontstaan. Op die manier willen ze meer leren over het ontstaan ​​van ernstige spierziektes of hartwijkingen. Bovendien wetenschappers met behulp van namaak-embryo’s onderzoek doen naar de werking van medicijnen, zonder dat ze daar echte menselijke of dierlijke embryo’s voor hoeven te gebruiken.

Ethische vragen

De techniek is veelbelovend en de ontwikkelingen gaan razendsnel, maar de nieuwe techniek roept ook ethische vragen op. Was ist bijvoorbeeld de morele status van zo’n namaak-embryo? Is het leven dat beschermd moet worden, op dezelfde manier als een echt embryo? Oder ist der Absatz anders? En wie is eigenaar van het namaak-embryo: de persoon wiens cellen were gebruikt of de wetenschapper die het gemaakt heeft?

NEMO Kennislink organisiert den DNA-Dialog in Rotterdam. In der Öffentlichkeit und von Experten wurde darüber diskutiert, wie DNA in Embryonen anfallen kann.

Chris van Koeverden

Omdat de techniek zo nieuw is, zijn hier nog geen duidelijke regels en richtlijnen voor. Daarom onderzoekt wetenschapper Nienke de Graeff de ethische vragen rond dit project, en gaan we met lezers van NEMO Kennislink and other groepen Nederlanders in gesprek.

De Graeff wil beschrijven welke voorwaarden nodig zijn om dit onderzoek verantwoord uit te voeren en hoe verschillende wensen en belangen een plek kunnen krijgen. Ze ist benieuwd welke ideeën hierover bestaan ​​in de samenleving.

NEMO Kennislink will onderzoeken wat een embryo voor mensen beschermwaardig maakt, want daar bestaan ​​verschillende ideeën over. Dat een namaak-embryo nooit kan uitgroeien tot een baby, maakt het bijvoorbeeld nog niet voor iedereen acceptabel om er onderzoek mee te doen.

Eine journalistische Methode ist constructief en werkt van binnenuit. We doen dus geen verslag vanaf de zijlijn, maar maken deel uit van het onderzoeksproject en schrijven over de vragen en kwesties sterben we onderweg tegenkomen. Door maatschappelijke dialogen te organiseren over dit onderwerp, hope we in kaart te brengen hoe Nederlanders denken over deze nieuwe techniek en welke vragen en zorgen ze hebben.

Donordier-Dialog im Lebenden Museum Tilburg.

DNA-Dialog

Als Journalisten weten wir auch gerne anders, dat woordkeuze grote invloed heeft op je eerste respondie en gevoelens. Hoewel ‘genetische manipulatie’ en ‘genetische modificatie’ allebei verwijzen naar het veranderen van genen, roept de eerste term toch meer ongemak op. Tegenstanders gebruiken daarom de term ‘manipulatie’ en voorstanders kiezen eerder voor ‘modificatie’. Woorden hebben niet alleen een definitie, maar ook een emotionele lading. Daarom hebben wir lange über den Begriff „Namaak-Embryo“ diskutiert.

Wir hatten kunnen kiezen voor een andere aanduiding, zoals ’embryo-achtige structuren’, ’embryo-modellen’, ‘synthetische embryo’s’ oder ‘gastruloïdes’. Maar al deze termen brengen bezwaren met zich mee. Termen als ‘structuren’ en ‘modelen’ doen denken aan levenloze dingen, ‘synthetisch embryo’ wekt de indruk dat het daadwerkelijk kan uitgroeien tot een baby, en ‘gastruloïdes’ – tja, daar snapt niemand wat van. Met de term ‘namaak-embryo’ willen we duidelijk maken dat het niet om echten embryo’s gaat, maar wel om levende structuren die daarop lijken.

Wat vind jij van deze woordkeuze? En wat zijn je gedachtes bij deze wetenschappelijke ontwikkeling? Wir zijn benieuwd naar je inbreng. Wir organiseren Focusgroepen trafen Experten en overige geïnteresseerden ter voorbereiding op de dialogen die comend najaar start.

Om mee te praten hoef je geen kennis van zaken te hebben. Wel dien je online beschikbaar te zijn op dinsdagdagavond 7 juni 2022 van 20:00 – 21:30 uur. Je helpt NEMO Kennislink en Nienke de Graeff met het uitwerken van dilemma’s, vragen en taalgebruik. Interesse? Reageer dan via dit formulier.

Onderzoeksprojekt GROSSARTIG

De wetenschappers uit het GREAT-onderzoeksproject zijn verbonden aan de grote universitair medisch centra van Nederland: het LUMC, UMC Utrecht, UMC Groningen, Erasmus MC und das Hubrecht Instituut. Das Projekt GREAT ist ein überragendes Programm Pluripotente Stammzellen für Erbkrankheiten und Embryonalforschung (PSIDER), gericht op gebruik van pluripotente stamcellen voor onderzoek naar ernstige erfelijke ziekten, en de ontwikkeling van alternatieve humane embryomodellen voor onderzoek naar embryonale ontwikkeling.


Source: Kennislink by www.nemokennislink.nl.

*The article has been translated based on the content of Kennislink by www.nemokennislink.nl. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!