Francoska levica pred parlametnarnimi volitvami združena proti Macronu


Na francoski levici so danes potrdili skupno zavezo, ki naj bi jim na bližajočih se parlamentarnih volitvah zagotovila večino in oslabila reforme, ki jih načrtuje nedavni zmagovalec francoskih predsedniških volitev, Emmanuel Macron. Francoski viri poročajo o zgodovinski zavezi, saj v takem obsegu v Franciji levica ni nastopala skupaj že dve desetletji.

Francoske levo usmerjene stranke so sklenile zavezništvo pred junijskimi parlamentarnimi volitvami, s ciljem preprečiti predsedniku Emmanuelu Macronu izvedbo načrtovanih reform v drugem predsedniškem mandatu. V zavezništvo vstopajo gibanje Nepokorna Francija Jean-Luca Melenchona, ki je na aprilskih predsedniških volitvah dobil več kot 20 odstotkov glasov, ekologi, socialisti in komunisti. Med zadnjimi je Nepokorna Francija danes dogovor sklenila s socialisti, a ga morajo ti še potrditi na strankarskem glasovanju, ki naj bi bilo v četrtek, also zapisali na STA.

»Macrona moramo premagati, to pa nam lahko uspe, če nastopimo združeni za radikalen program«, so Napovedali gegen Nepokorni Franciji. S skupno koalicijo, ki bo nastopila pod imenom Socialna in ekološka ljudska zveza, želijo na poletnih volitvah predvsem oslabiti Macronovo v podjetništvo in prosti trg usmerjeno liberalno politiko, in hkrati premagati skrajno desnico.

Melenchonova Nepokorna Francija se je leta 2008 ločila od socialistov zaradi razhajanj glede odnosa do politike Bruslja, združene levice pa v tej obliki v Franciji ni bilo že 20 let, poročajo na France24. Socialisti potrjujejo razdelitev nalog pri skupni strategiji za nastop proti Macronu, a še niso v celoti uksladili skupnega programa. Razhajanja naj bi se po nekaterih virih dotikala ravno odnosa do Evropske unije.

Najprej bi napadli Macronovo pokojninsko reformo

Melenchon je takoj po Macronovi vnovični zmagi 24. aprila napovedal, da se podaja v boj za premierski položaj, da bi Macronu preprečil izvedbo načrtovanih reform, tudi pokojninske. Namesto zvišanja upokojitvene starosti z 62 na 65 let bi na levici radi njeno znižanje na 60 let, poleg tega nameravajo zvišati minimalno plačo na 1400 evrov ter razveljaviti reforme trga dela.

Parlamentarne volitve v 577 okrožjih po Franciji bodo potekale v dveh krogih. Prvi bo 12. junija, drugi teden dni kasneje, zavezništva pa imajo največ možnosti, da njihov kandidat pride v drugi krog.Če Macron ne bi imel večine v nacionalni skupščini, bi to precej otežilo njegovo vladanje. V Franciji ima predsednik velike pristojnosti, a je brez večine v parlamentu nemočen, še poroča STA.


Source: Svet24.si by novice.svet24.si.

*The article has been translated based on the content of Svet24.si by novice.svet24.si. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!