FINSKA ULAZI U NATO, KINA PROTIV ISTRAGE RUSKIH RATNIH ZLOČINA

Alijansa na ruskom prag, piše Njujork tajms. Ukrajinac pešačio 225 km von bi se spasao, objavljuje Gardijan. Čak 220.000 ljudi bez krova nad glavom, navodi Ukrinform. Kina u UN glasala protiv, prenosi Raša tudej. Vučić o ucenama i ultimatumima, objavljuje Politika
(Ilustracija, „Nećemo priznati kosovsku nezavisnost, ali naš odgovor mora da bude pametan i mudar“, prenosi Politika)

Nakon što se Finska pridruži NATO-u, a najavljuje se da bi to mogla da učini i Švedska, Alijansa će doći nadomak Rusije. Ukrajinac je iz Mariupolja hodao kroz ratne zone više od 225 kilometara, da bi došao na sigurno. Bez krova nad glavom ostalo je 220.000 Ukrajinaca, au zemlji je srušeno 38.000 stambenih zgrada. Kina je u UN glasala protiv istrage ratnih zločina ruskih trupa. Vučić govori o ucenama i ultimatumima.

NATO se ipak širi

Njujork tajms kao centralnu, objavljuje fotografiju sahrane ukrajinskog vojnika severozapadno od Kijeva u Buči. Glavni naslov na prvoj strani je „Finska se pridružuje NATO, približava alijansu ruskoj granici“. Predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da ga je zaustavljanje širenja NATO-a podstaklo da napadne Ukrajinu. Ali, Finska je u četvrtak najavila da će se i sama priključiti i time „ne samo srušila Putinov plan, već se nova članica nalazi na ruskom pragu“. Ova objava Finske, „uz očekivanja da će isto učiniti i susedna Švedska, sada bi mogla da preoblikuje stratešku ravnotežu u Evropi koja je na snazi ​​decenijama“, navodi list.

U izdvojenom tekstu, Njujork tajms piše o slučaju dvoje dece od 14 i 12 godina koji su od ranije bili poznati policiji zbog krađa i delikvencije, a koji su u Dentoni na Floridi ranjeni kada je starija Nikol uperila pištolj na policiju. U javnosti ih nazivaju maloletnim „Boni i Klajdom“. Devojčici se sudi kao odrasloj osobi, dok načelnik policije tvrdi da je socijalna služba u njihovom slučaju zatajila.

www.nytimes.com

Wächter-13.5.-

Hodao 225 km kroz ratnu zonu

Na fotografiji koja dominira prvom stranom Gardijana vidi se Igor Pedin, Ukrajinac koji je sa svojim psom Zu-Zu pobegao iz Mariupolja i prošao peške kroz zaraćene zone, da bi stigao na sigurno. Naslov teksta je „Ukrajinac hodao do slobode“. Igor (61) kaže da je ideja bila da bude nevidljiv, i tako je prešao 140 milja (oko 225 kilometara). „To je kao da je išao od Londona do Šefilda, ali kroz rat nezapamćenih razmera u Evropi od 1945, prema konvojima tenkova, oružanih vozila i nervoznih ruskih vojnika, lakih na obaraču. Morao je da izbegava mine i prelazi srušene mostove sa psom i prtljagom, gde je pogrešan korak mogao da ga odvede u sigurnu smrt“, piše u tekstu.

U izdvojenoj vesti stoji da će delegacija uticajnih američkih kongresmena doleteti uskoro u London uprkos sve većoj zabrinutosti u Beloj kući zbog porasta tenzija oko Protokola o Severnoj Irskoj. Britanska vlada predstaviće iduće nedelje zakon kojim bi se ukinuli neki delovi protokola, dok nekoliko američkih kongresmena planira da doleti na seriju sastanaka u Briselu, Dablinu, Londonu i Belfastu. Takozvanim „Sporazumom od Velikog petka“ iz 1998. kojim je okončan sukob u Severnoj Irskoj, vlada u Londonu obavezala se da će granicu da drži otvorenom. Bregzitom je granica između Severne Irske i Republike Irske, postala spoljna granica EU.

www.theguardian.com

Ukrinform-13.5.

Bez krova nad glavom 220.000 Ukrajinaca

Ruske trupe šalju dodatnu artiljeriju uz granicu u oblast Brijansk kako bi povećale provokacijsko gađanje naselja u Černihovu, saopštila je glavna komanda Vojske Ukrajine a prenosi državna novinska agencija Ukrinform. Istovremeno, održavaju se tenzije u regiji Transnistrije u Moldaviji iu Belorusiji.

U izdvojenoj vesti, agencija objavljuje da je više od 220.000 Ukrajinaca ostalo bez domova nakon što je ruska vojska srušila gotovo 38.000 stambenih zgrada u Ukrajini. Predstavnica oganizacije za ljudska prava Ljudmila Denisova rekla je da je potpisan memorandum o saradnji sa međunarodnom organizacijom ATA, da bi se obezbedio privremeni smeštaj za građane koji su ostali bez stanova. Ukrinform podseća da je zaključno za 3. majem, broj raseljenih osoba u Ukrajini zbog rata premašio osam miliona, dok se njih 2,7 miliona vratilo kućama.

Litvanija in Kanada će nastaviti da koordiniraju dodatnu vojnu pomoć za Ukrajinu, saopšteno je posle sastanka kanadskog premijera Džastina Trudoa i litvanskog kolege Krišjanisa Karinjša. Raniji navodi pokazali su da je Kanada planirala da iz budžeta za ovu godinu za Ukrajinu izdvoji 500 miliona dolara.

www.ukinformation.net

RT-13.5.

Kina u UN – protiv istrage ruskih ratnih zločina

Američki plan da obezbedi gotovo 40 milijardi dolara hitne dodatne vojne i ekonomske pomoći za Ukrajinu zbog rata sa Rusijom, naglo je zaustavljen nakon što je senator Rend Pol blokirao ubrzano ubrzano glasanje i odložio usvajanje bar za nedeltu dana, objaagencijaje. Pol je rekao da bi pristao na „ubrzanu proceduru“ ako posebna procena pokaže kako će se ovako veliki paket tačno utrošiti, što je vođa većine u Senatu Čak Šimer „odbio da učini“, ističući da Vašington ima „moralnu obavezu“ da pomogne Ukrajini u „nemoralnom ratu“ Vladimira Putina, piše RT.

Pod naslovom „Šta zapad zaista misli o ukrajinskom konfliktu“, RT navodi nekoliko stavki koje pokazuju da su lideri država složni u osudi Rusije, dok je građanima bitnija situacija kod kuće. Jedna od stavki su i razultati istraživanja Ipsosa, koji pokazuju da je običnim građanima širom sveta najbitnije siromaštvo, nezaposlenost, kriminal, korupcija, dok vojni sukobi dolaze tek na 11. mesto.

Agencija objavljuje i da je Kina glasala u Veću za ljudska prava UN protiv istrage potencijalnih ruskih ratnih zločina u Ukrajini, zbog zabrinutosti da je ona politički motivisana. Kina je time promenila svoj prethodni neutralni stav.

www.rt.com

Politika-13.5

Vucic o ucenama

Glavni naslov na prvoj strani Politike je izjava predsednika Srbije posle zahteva takozvanog Kosova za prijem u Savet Evrope: „Nema povlačenja pred ucenama i ulmitatumima.“ „Nećemo priznati kosovsku nezavisnost, ali naš odgovor mora da bude, da sačan i mudaramo , da budemo čvrsti, snažni i uporni u zaštiti našeg interesa u želji da se kompromisom dođe do rešenja i da se poštuje potpisano“, poručio je Aleksandar Vučić.

U drugom tekstu u vrhu strane stoji da su ruske snage nakon zauzimanja Mariupolja došle do novih podataka o aktivnostima biolaboratorija koji – iako je već bilo sličnih izvešaja iz Gruzije – „zvuče gotovo neverovatno“. Ministarstvo odbrane je objavilo da je Mariupolj, s dve laboratorije u kojima se eksperimentisalo sa uzročnicima kolere, bio regionalni centar za biološke eksperimente. Šef Radijacijskog, hemijskog i biološkog odeljenja ruske vojske Igor Kirilov je rekao da imaju svedočanstva o hitnom uništavanju dokumenata koja potvrđuju povezanost sa američkim vojnim resorom.

www.politika.rs

Danas-13.5-

Einweihung u „Zlatnom bregu“

Povodom nezvanične najave da bi predsednik Srbije mogao da 31. maja u Smederevu priredi inauguracionu proslavu, list Danas donosi naslov „Vučić slavi u omiljenoj vili Obrenovića i Tita“. Vila „Zlatni breg“ je posle Drugog svetskog rata najčešće korišćena za sastanke sa stranim državnicima. Formalna inauguracija održaće se 31. maja kada će predsednik polaganjem zakletve u Skupštini, stupiti na dužnost. „Ne idem na ovu inauguraciju kao što nisam išao ni na prošlu“, kaže Boris Tadić.

Takođe u vrhu strane, Danas objavljuje da u nedelju u Sremskim Karlovcima počinje majsko zasedanje Svetog arhijerejskog sabora SPC. „Da li će Porfirije slediti politiku predsednika“, naslov je teksta.

List na prvoj strani donosi i informaciju da „Fijat“ radnicima u Kragujevcu „nudi ili otkaz ili inostranstvo“.

www.danas.rs


Source: Balkan Magazin – Aktuelnosti by www.balkanmagazin.net.

*The article has been translated based on the content of Balkan Magazin – Aktuelnosti by www.balkanmagazin.net. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!