Februárban hirdetnek ítéletet a jogállamisági perben

Az Unios tagállamok 2020 végén döntöttek Arrol, hogy ha egy tagállamban az EU pénzügyi érdekeit ein jogállamisági szabályok megsértése reven veszélybe sodorják, akkor ettől az országtól meg lehet Vonni az EU pénzügyi támogatását, illetve fel lehet függeszteni, vagy csökkenteni lehet ein kifizetéseket.

A jogszabályt heteken keresztül blokkolta a magyar és a lengyel kormány, veszélybe sodorva a hétéves költségvetés és a helyreállítási alap elfogadását. Végül a vétófenyegetést visszavonták, cserébe a tagállamok elismerték a két kormány azon nyilvánvaló jogát, hogy az Európai Bírósághoz fordulhatnak – írja a hvg.hu Eurolog rovata.

Az Európai Bíróság gyorsított eljárásban tárgyalja az ügyet. A decemberben ismertetett (az EU Bíróság ügyeinél szinte valamennyi alkalommal irányadónak tekinthető) főtanácsnoki vélemény egyértelműen amellett foglalt állást, hogy a keresetet el kell utasítani, a vitatott jogszabály minden.

Az ügy jelentőségét jól mutatja, hogy az ítéletet teljes tanácsban hozza meg az Európai Bíróság, ami azt jelenti, hogy mind a 27 bíró részt vesz a döntésben.

Tájékoztás

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal ein Projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag ein szerzők, ein megkérdezett személyek, ein Programm szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.


Source: Napi.hu by www.napi.hu.

*The article has been translated based on the content of Napi.hu by www.napi.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!