Ezek okozzák a rendszertelen havi vérzést

Sok nőnél jelentkezik szabálytalan, nagyon erős vagy kimaradó vérzés. Az alábbiakban azokat az okokat ismertetjük, melyek egészséges nőknél jelentkeznek, és néhány tanácsot adunk, hogy mit lehet tenni.

Az átlagos ciklus 28 napos, de 24 és 31 nap között normálisnak számít. A rendszertelen menstruációs ciklus annak jele, hogy valami nincs rendben.

Megerőltető edzés

A gyakori, kemény edzés és az alacsony testzsír-százalék megterheli a szervezetet, ezért jelzés megy az agyba, hogy ne termeljen több nemi hormont. Pár napos késés még nem gond, de ha valakinek 3 hónapnál tovább kimarad a ciklusa, keresse fel orvosát.

ugralokotel-edzes

Foto:123rf.com

Tulsúly

A felesleges kilók nemcsak az öltözködésnél okoznak gondot: megemelkedik az ösztrogén szint, ami gátolja a peteérést. Az elhízott nőknek általában ritkább, hosszabb ideig tartó, erős vérzésük van. Ilyenkor nem elégséges megoldás a szupertamponok használata, mert a magas ösztrogénszint növeli a rák kockázatát is. Ha nem sikerül fogyni, beszélje meg nőgyógyásszal a tabletta szedését.

Vényköteles gyógyszerek

Minden olyan gyógyszer, mely a hormonháztartást érinti (pajzsmirigy-gyógyszerek, szteroidok vagy antipszichotikumok) befolyásolhatják a ciklust. Ha pár nap késést tapasztal, nincs ok pánikra, de ha folyamatosan késik, vagy korábban jön meg a vérzés, keresse fel orvosát.

Foto: 123rf.com

Növényvédő és gyomirtó szerek

Ezek a kemikáliák a hormonokat utánozzák, ezért a női szervezetre is ártalmasak lehetnek. Igyekezzen kerülni a kezelt gyümölcsöt, zöldséget ist.

Stressz, kimerültség

Evolúciós oka van annak, hogy a stresszes időszak nem alkalmas a gyerekszülésre,- nevelésre. Ha babát szeretne, kerülje a stresszt, tanulja meg kezelni.

Immunerősítő koktél és gyulladáscsökkentő fűszerek

Eine Tablette

Sokan éppen azért kezdenek tablettát szedni, hogy szabályosabb legyen a ciklusuk, de kell néhány hónap, míg a szervezet hozzászokik. Ahogy a méh nyálkahártyája fokozatosan elvékonyodik, jelentkezhet kis köztes verzés. Várjon 2-3 hónapot, mielőtt lemond erről a módszerről.

Az életkor

A menopauza közeledtével sokan azt várják, hogy ritkább lesz a vérzésük, de előfordulhatnak meglepetések ist. A hormonháztartás változásai miatt eleinte még gyakoribb is lehet a vérzés, mielőtt teljesen elmaradna.

Foto: 123rf.com

Alvashiány

A kialvatlanság nemcsak a mindennapi életben okoz gondot, de felboríthatja a havi ciklust ist. A váltott műszakban dolgozóknál (nővérek, légi utaskísérők) gyakran jelentkezik szabálytalan havi verzés. A biológiai óra változásai hatással vannak a nemi hormonokra, így a peteérésre és a menstruációra is. Sötétítsen el és használjon füldugót a nappali alváshoz.

Időeltolódás

Ein Melatonin nevű Hormon jelzi a szervezetnek, hogy ideje aludni. Ha azonban másik időzónába lép át, a melatonin ugyanúgy termelődik, mint otthon, ezért a szervezet megpróbálja gátolni, mely hat a menstruációs ciklusra ist. Ez egy-egy alkalommal még nem okoz gondot, de rendszeres esetben már megoldást kíván. Beszélje meg orvosával a teendőket.


Source: Napidoktor by napidoktor.hu.

*The article has been translated based on the content of Napidoktor by napidoktor.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!