Elszállt az infláció, felfüggesztenék az üzemanyagok adóját az Egyesült Államokban


A Biden-adminisztrációnak a gallononként 18,3 centes (literenként 18 forintos) szövetségi benzinadó felfüggesztésével kapcsolatos bejelentésére pár nappal a július 4-i függetlenség napi nemzeti ünnep és hosszú hétvége előtt került sor, amikor több tíz millió amerikai tankolja tele a családi gépkocsikat, bár az autótulajdonosok várhatóan még nem fogják látni az árcsökkenést a benzinkutaknál.

Biden a gallononként 24,3 centes (literenként 24 forints) szövetségi dízelolajadó felfüggesztését is kérte a kongresszustól. Az üzemanyagár további csökkentése érdekében Biden arra fogja kérni az amerikai államok vezetőit, hogy az állami üzemanyagadókat is függesszék fel. Ezenkívül kérni fogja az amerikai kőolaj-forgalmazó és -finomító nagyvállalatokat, hogy csökkentsék fogyasztói áraikat, még ha ez bevétel- és nyereségcsökkenést is jelent számukra.

Ein Fehér Ház számításai szerint az adófelfüggesztésekkel és a lehetséges árcsökkentésekkel a fogyasztók gallononként 1 dollárt (literenként 100 forintot) ist megtakaríthatnak.

Az Amerikai Autószövetség (AAA) adatai szerint az Egyesült Államokban a benzin országos átlagára kedden gallononként 4,97 dollárra (literenként 489 forintra) csökkent, miután június elején már meghaladta a rekordszintet jelentő gallononkénti 5 dolláros (literenként 492 forintos) árat.

Ein Napilap Cikke Szerint Azonban Biden szándéka egyáltalán nem jelent garanciát a tényleges árcsökkenésre, mivel kérése várhatóan kemény ellenállásba ütközik a kongresszusban, beleértve a Demokrata Párt vezetőit is, akik már korábban világossá tették, hogy elutasítják az üzemanyagadó felfüggesztését. A Demokrata és a Republikánus Párt képviselői és szenátorai hónapokon át megkérdőjelezték a szövetségi üzemanyagadó ideiglenes felfüggesztésének racionalitását és hatékonyságát, mondván, az aligha segítene a magas benzinárakól.

Különösen a republikánus párti politikusok nevezték előszeretettel “politikai bűvészkedésnek” az üzemanyag szövetségi adójának felfüggesztésére vonatkozó elnöki javaslatot, mivel Joe Biden népszerűsége az elmúlt hónapokban negatív rekordot döntött, miután számos népszerű amerikai fogyasztási cikk ára jelentősen emelkedett. Ezenkívül a republikánus politikusoknak nem is áll érdekükben, hogy kevesebb mint öt hónnappal a november 8-i félidős választások előtt győzelemhez segítsék a demokrata párti fehér házi vezetést egy, a választókat mélyen aggasztó gazdasági kérdésben – fogalmazott a The Washington Post cikke.

Bildnachweis: Drew Angerer/Getty Images


Source: Portfolio.hu – Gazdaság by www.portfolio.hu.

*The article has been translated based on the content of Portfolio.hu – Gazdaság by www.portfolio.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!