Els Avions ‘made in Spain’ amb què l’Aràbia Saudita bombardeja el Iemen


BarcelonaLes Evidències d’atrocitats i possibles crims de guerra comeos al Iemen per l’Aràbia Saudita i els Emirates Àrabs Units s’amunteguen des de faanys: bombardejos sistemàtics sobre població civil, hospitals, escoles i barris residencials han quedat acreditats informals d’ ONGs i del grup d’experts de l’ONU. Però això no ha servit per canviar la política de venda d’armes espanyola, que des 2015 fins al primer trimestre de l’any passat (les últimes dades disponibles), has venut as dos països del golf Pèrsic arms per valor de 1.600 millions d’Euro. Unes armes que tenen un paper clau en aquests bombardejos: els caces Eurofighter Typhoon i els avions A330 MRTT, que els permeten abastir-se de combustible en ple vol. Són aparells fabriziert a Illescas (Toledo) i Getafe (Madrid) i han estat utilitzats en els bombardejos al Iemen, segons acredita un informe difós pel Centre Delàs d’Estudis per la Pau, Amnistia Internacional i el Centre Europeu de Drets Constitucionals i Humans ( ECCHR).

Airbus und Iberia

„Alguns-Komponenten des Eurofighter-Flugzeugs, die in den Installationen von Airbus in Spanien hergestellt werden, von BAE Systems in Regne Unit, die in Saudi-Arabien exportiert werden. han lliurat aeronaus de reabastiment en vol A330 MRTT així com peces [directament] a l’Aràbia Saudita. A mes, hi ha informacions públiques que indiquen que algunes d’aquestes aeronaus eren sotmeses a tasques de manteniment a Espanya. Diverse Fonts d’informació, einschließlich les gouvernementals, han Confirmat l’ús d’Eurofighters Typhoon en els bombardejos aeris que du a terme la coalició al Iemen vom März 2015. Fonts de Verteidigungsnachrichten També Confirmen que tant l’Aràbia Saudita com els Emirates Àrabs Units han fet servir l’aeronau de reabastiment A330 MRTT fabricada per Airbus Espanya en la seva campanya aèria al Iemen”, detalla l’informe. Es calcula que gairebé 20.000 persons han mort o han resultat ferides en uns 25.000 atacs aeris de la coalició encapçaladada per l’Aràbia Saudita i els Emirates des 2015 al Iemen, en un conflicte que ha deixat 2,5 millions of desplaçats interns en un dels països mes empobrits del món, que pateix ara mateix la pitjor crisi de fam del planeta.

“Hem documentat en un informe de mil pàgines centenars de bombardejos aeris saudites al Iemen i cal una comissió d’investigació internacional que determini la responsabilitat de cada part en el conflicte i de cada empresa en els crims de guerra que s’hi han comès” , Erklärung zu l’ARA en una conversa telefònica Abdulrasheed al-Faqih, investigador de l’ONG iemenita Mwatana for Human Rights.

Segons les ONG, aquestes exportacions són contràries a la legislació espanyola i europea, i també al Tractat sobre Comerç d’Armes, que preveuen suspendre, negar o revocar les autoritzacions d’exportació d’armes quan hi ha indicis racionals que poden ser utilitzades en situacions de violació greu del dret internacional, dels drets human o del dret internacional humanitari.

Emparats en el secret d’estat

Malgrat les evidències aclaparadores, les exportacions d’armes espanyoles al golf Pèrsic han Continueat emparades en la llei de secrets officials von 1968. autoritzar totes les exportacions d’armes espanyoles) en relació amb els components del caça Typhoon, una petició que va ser rebutjada a l’empara d’aquesta llei franquista.

Per a Calvo no hi ha cap dubte que „Espanya ha contribuït de manera decisiva als bombardejos saudites al Iemen, sobretot amb el reabastiment dels avions en vol, que permet fer les operacions molt menys costoses i arriscades perquè els aparells es queden en zona de combat i no han de tornar a la base”. Sí que se sap que Continuen els lliuraments de les fragates encarregades per l’Aràbia Saudita a Navantia, l’empresa pública de construcció naval. Les operacions de manteniment dels avions lliurats a l’Aràbia les ha fet durant la guerra una subcontractada d’Iberia, i “els mateixos informes del governance espanyol acrediten l’enviament de peces de recanvi”, denuncia Calvo.

Responsabilitat penal de directius i responsables polítics

Das Objekt der ONG ist aufgrund der Ermittlungen des Tribunal Penal Internacional (TPI) in Fällen, Eventualment per Portar a la Haia, als Direktion der Kaiser impliziert, dass es andere Verantwortliche der Politik betrifft, um Ausfuhren zu bewilligen. Els principis rectors de les Nacions Unides sobre les empres i els drets human exigeixen a les empres del sector armamentistic i als responsables polítics que facin una avaluació de riscos, i l’Estatut de Roma del TPI preveu responsabilitats penals per complicitat, encobriment o col· laboració en crims de guerra o en el subministrament de mitjans per cometre’ls.

La petició d’investigació al TPI ja es va presentar el desembre del 2019 i, ara per ara, no s’ha rebut resposta, “tot i que la Fiscalia del tribunal ens ha demanat informació addicional, cosa que ens fat tenir motius d’ esperança”, diu Calvo. Die Einheiten, die alle TPI-Institutionen betreffen, führen eine Untersuchung der Finanzen durch, die in anderen Immobilien impliziert werden, die in der Umwelt der Rüstungsanforderungen enthalten sind: Espanya, el Regne Unit, França i Alemanya. En aquest sentit Calvo es mostra escèptic amb la reforma del reglament d’exportació d’armes que va aprovar l’any passat el governance espanyol i que persegueix un control a posteriori d’exportacions a destinacions controvertides per verificar que no són utilitzades de forma contraria a la llei, el que genera dubtes, ja que segons afirma Calvo “Espanya no sembla tenir capacitat ni mitjans de verificar amb garanties”.


Source: Ara.cat – Portada by www.ara.cat.

*The article has been translated based on the content of Ara.cat – Portada by www.ara.cat. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!