EK nema informaciju da bilo koja zemlja plaća u rubljama

02.05.2022. / 16:23

BRISEL – Evropska komisija nema informaciju da je bilo koja evropska kompanija platila ruski gas u rubljama, nakon što je Moskva zatražila od stranih kupaca da se pridržavaju mehanizma plaćanja konvertovanjem evra ili dolara u rublje, izjavioson je danas evropski kadritikesar za energekomusar.

Foto: Agentur

„Komisija nema informacije ni o jednoj zemlji ili privatnoj kompaniji koja je voljna da to učini“rekao je Simson po dolasku na vanredni sastanak ministara energetike Evropske unije u Briselu.

Gergelj Gulijaš, šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana, izjavio je u nedjelju da Mađarska nije jedina članica EU koja ima račun u Gasprom banci i koja plaća ruski gas po šemi koju je uvela Rusija, samo što one o tome ne govore javno.

Kako je objasnio, Mađarska ne plaća ruski gas u rubljama, već je otvorila račun u evrima u Gasprom banci koja konvertuje evre u rublje na drugi račun u rubljama, prenijela je mađarska agencija MTI.

„Još devet zemalja koristi istu šemu plaćanja. Ali pošto danas ideja o dobrom Evropljaninu znači da lideri tih zemalja nisu iskreni kada se obraćaju svetu ili svojim građanima, drugih devet zemalja neće da kažu da su uradile istu stvar”, rekao je Gulijaš. Tanjug


Source: Capital.ba – Informacija je capital by www.capital.ba.

*The article has been translated based on the content of Capital.ba – Informacija je capital by www.capital.ba. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!