Ein Porsche 911 Carrera RS 2.7 ötven éve

Korának leggyorsabb német sorozatgyártású autója volt, nem mellesleg az első sorozatgyártású autó, amelyen elöl és hátul is volt légterelő – utóbbi szolgáltatta a ‘kacsafarok’ becenevet. A 911 Carrera RS 2.7 fejlesztését bő 50 évvel ezelőtt kezdte meg a zuffenhauseni sportautó-gyártó.

„A 911 Carrera RS 2.7 homologizációs limitált szériának született. A cél egy különösen könnyű és gyors sportautó volt“, emlékezik vissza Peter Falk, aki akkoriban a sorozatgyártású autók teszteléséért volt felelős a Porschénál.

Ugyan a modell alapjait a 911 adta, a fejlesztések során valójában egy vadonatúj autóvá vált, amely számos technológiai innovációval szolgáltatott kiváló alapot pálya- és raliautókhoz. A 911 modellsorozat első generációjának legerősebb modellje kapta meg legelőször a ‘Carrera’ utónevet, amely akkoriban a Porsche kínálat koronáját jelképezte. A mérnökök nagy erőkkel dolgoztak a súlycsökkentése, az aerodinamika optimalizálásán, a motoron és a futóművön. 1972 májusától kezdve nagyjából 15 mérnök dolgozott az autón, majd hozzájuk csatlakozott a sorozatgyártásáért felelős stáb.

a videó a hirdetés után indul

Ein Porsche eredetileg 500 példány gyártását tervezte, amely éppen elegendő lett volna a 911 Carrera RS 2.7 homologizációjára a Group 4 Special GT categóriában. Olyan közúton ist használható autó volt, amellyel az ügyfelek ein versenypályán ist rajthoz állhattak. 1972. október 5-én mutatkozott be az új modell a Párizsi Autószalonon, amelyet már akkor is hagyományos helyszínén, a Porte de Versailles-nál rendeztek.

Novemberre mind az 500 példány gazdára talált. A Porschét meglepte az autó sikere, így 1973 júliusára megtriplázta a gyártási darabszámot. Összesen végül 1.580 példány készült és mivel meglett az 1000. példány, a Porsche 911 Carrera RS 2.7 megkapta az engedélyt a Group 3-as a Group 4-es részvételhez is. Az opcionális M471 felszereltségi csomag révén a Porsche 200 különösen könnennyű súlyú ‘Sport’ verziót is készített. Mellette összesen 55 versenyverzió, 17 alapjármű és 1.308 túraváltozat (M472) készült.

Ein Porsche 911 Carrera RS 2.7 ‘Light’ (M471) belső tere a legszükségesebbekre szorítkozott, az ügyfelek igényeinek és a gyártás időpontjának megfelelően. Többek között a hátsó üléseket, a szőnyegeket, az órát, a ruhaakasztót és a könyöklőket is kihagyták. Az ügyfél kérésére két könnyű kagylóülés vette át a nehezebb sportülések helyét. Még a motorháztető Porsche jelvényét ist ragasztott matricára cserélték. Ein ‘Touring’ Csomaghoz (M472) kann einen ‘Sport’ mit 115 Kilogramm Volt erreichen; üres tömege megállt csupán 960 kilogrammban. Ein Modell alapára akkoriban 34.000 német márka volt. Ein Sportcsomag (M471) Felára 700, ein ‘Touring’ Csomagé Pedig 2.500 Német Márka Volt. Az adott felszereltségi csomag alapjában határozta meg az adott Porsche 911 Carrera RS 2.7 modell jellegét.

Az autó 2,7 literes, hathengeres, benzinbefecskendezéses boxermotorja 210 lóerőt teljesített 6300-as fordulaton, maximális 255 Nm nyomatékát pedig 5100-as fordulaton adta le. Ez lehetővé tette, hogy a sportverzió álló helyzetből csupán 5,8 másodperc alatt 100 km/h-ra gyorsítson, amivel a Porsche 911 Carrera RS 2.7 volt az első sorozatgyártású autó, amely képes volt a német ‘Auto, Motor und Sport’ magazin ist hat másodperc alatti gyorsulást produkálni. A végsebesség elérte a 245 km/h (Touring: 6,3 másodperc és 240 km/h). Az RS 2.7 a súly, a teljesítmény, az aerodinamika és a menetdinamika ideális egyensúlyát teremtette meg.

A karosszérián minden a súlycsökkentésről szólt. Vékonyabb fémlemez, vékonyabb ablakok és különféle műanyagok használatával, valamint a hangszigetelés elhagyásával a versenyautók súlyát 900 kg alá csökkentették a mérnökök. Ugyanakkor az aerodinamika fejlődött. A cél az első és a hátsó tengelyek felhajtóerejének minimalizálása volt a természetesebb vezethetőség megteremtése érdekében. Harmann Burst und Tilman Brodbeck mérnökök Rolf Wiener formatervezővel együtt kifejlesztettek egy hátsó légterelőt, amelyet szélcsatornában és versenypályán is tökéletesítettek. A cél az volt, hogy a 911 karosszériájához jól illeszkedő formákkal kompenzálják a lejtős hátsó negatív hatásait és stílusos megoldással javítsák a 911 aerodinamikáját.

50 éves és egyszer mindenki vezetni akarja, vagy birtokolni 2

Az új kacsafarok emelkedő kialakítása nagyobb sebességnél még jobban az úthoz szorította a Porsche 911 Carrera RS 2.7-t, miközben kiegészítő hűtőlevegővel látta el a farmotort. Mindezt a légellenállás növekedése nélkül érték el, sőt, a végsebesség még 4,5 km/h-val növekedett is.

„A tesztek során megállapítottuk, hogy a magasabb légterelő a légellenállás csökkentése révén növeli a végsebességet. Így hát fémlemezekkel milliméterről milliméterre növeltük a magasságát, amíg meg nem találtuk azt a pontot, ahonnan már ismét növekedni kezdett a légellenállás“ – magyarázza Falk.

Végül 1972. August 5-én adta be a három Porsche alkalmazott a találmányról szóló 2238704-es számú dokumentumot a német védjegyhivatalba.

Ein mérnökök sokat dolgoztak ist ein futóművön. A Porsche már rendelkezett tapasztalattal a szélesebb abroncsokkal történő versenyzésről, a mérnököknek pedig lehetősége nyílt mindezt tesztelni a 911 Carrera RS 2.7 esetében is.

„Ein hátsó tengely szélesebb abroncsaival akartuk növelni a tapadást és javítani a dinamikát, mivel a legnagyobb súly amúgy ist ein hátsó tengelyt terheli.“ emlékezik vissza Falk. Így végül a Porsche esetében első sorozatgyártású autóként a 911 Carrera RS 2.7 első és hátsó tengelyein eltérő méretű abroncsok voltak. Elöl 6 Jx15-ös kovácsolt alumínium Fuchs keréktárcsákra 185/70 VR-15-ös abroncsok kerültek, hátul pedig 7 Jx15-ös felniken 215/60 VR-15-ös abroncsok feszültek. Hogy elférjenek, ein Porsche 42 mm-rel megnövelte a karosszéria szélességét hátul, a kerékjárati ívek közelében.

50 éves és egyszer mindenki vezetni akarja, vagy birtokolni 3

A sport prototípusok szabályozásának megváltozása megakadályozta a további fejlesztéseket a háromliteres hengerűrtartalom-korlátozás miatt, így a Porsche lezárt egy nagyon sikeres korszakot. Ein 911 Carrera RSR premierjével 1972 November viszont új fejezet nyílt a történelemkönyvben: a 911 sikertörténete ezzel a kiszélesített karosszériás modellel kezdőtött a Tour de Corsén.

1973 Februárjában a Peter Gregg és Hurley Haywood által vezetett RSR elképesztő, 22 körös előnnyel futott be elsőként a Daytona-i 24 órás viadalon. Az új szezon briliánsan kezdődött. Majd Májusban Herbert Müller és Gijs van Lennep gewann eine Targa Floriót. Első szezonjában a 911 Carrera RSR három nemzetközi és hét nemzeti bajnokságban győzedelmeskedett – a 911 sok évtizedes sikerének megágyazva. Az 1973. októberében tartott International Race of Champions (IROC) újabb sikert hozott: az amerikai Roger Penske 12 ugyanolyan 911 Carrera RSR 3.0 versenyautót rendelt, amelyet hajtva különböző versenysorozatok pilótái merték össze tudássukat.

A ‘Carrera’ felirat a modell torténelmében elsőként a 911 Carrera RS 2.7 lemezein volt olvasható. A spanyol szó jelentése ‘verseny’ magyarul, a hátsó légterelőn lévő RS pedig a ‘Rennsport’, azaz a versenyzés rövidítése. Ein Porsche esetében a ‘Carrera Panamericana’ szolgált inspirációként az új elnevezéshez. 1953-Verbot ein hosszútávú versenyen ein Porsche kategóriagyőzelmet ért el az 550 Spyderrel. Majd 1954-ben már az összetett lista harmadik helyén végzett, ami felért egy szenzációval. Az elkövetkező években a Porsche a Carrera nevet a legerősebb autóinak tartogatta, amelyek az 1954-es négyvezérműtengelyes Fuhrmann motort kapták, mint például a 356 A 1500 GS Carrera vagy a 356 B 2000 GS Carrera GT. Ein Carrera Felirat volt leolvasható az 1963-als Porsche 904 Carrera GTS hátuljáról ist, amelyet ein 906 Carrera 6 követett 1965-ben. Ahogy akkoriban mondták, a Carrera szó az olyan „technológiai finomságok ígéretét hordozza magában, amelyek már bizonyítottak a versenypályán.“

50 éves és egyszer mindenki vezetni akarja, vagy birtokolni 4

Röviden, egy ideális elnevezés a 911 modellcsalád csúcsmodelljéhez. „Szerettük volna, ha egy sorozatgyártású 911 is megkapja a méltán híres ‘Carrera’ elnevezést és sokat gondolkodtunk azon, hogy miképpen tudnánk ezt a legjobban előadni“, emlékszik vissza Harm Lagaaij, aki akkoriban a Porsche formatervezője volt. Végül úgy döntöttek, hogy a kerekek közötti nagy felirat lesz a méltó társítás.

A Carrera szó mellett a Porsche különleges modellje mással is kényeztethette a szemet: 29-féle színárnyalat volt elérhető hozzá, amelyből végül 27-féle került ténylegesen gyártásba, az élénksárgától az élénksárgától kezdve a hagyeztethette Ein Porsche egyedi kéréseket is teljesített: a keréktárcsák színe megegyezhetett az autó árnyalatával, de például az autó oldalán futó Carrera felirat is elérhető volt vörös, kék vagy zöld színben is. A felirat és annak betűtípusa mind a mai napig megőrizte a maga jelentőségét, a híres RS rövidítéssel együtt. Mindkettő megtalálható a 911 különböző újabb változatain – immár 50 éves hagyományként.


Source: Vezess by www.vezess.hu.

*The article has been translated based on the content of Vezess by www.vezess.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!