Ein Bundestag elsöprő többséggel megszavazta, hogy Németország nehézfegyvereket küldjön Ukrajnának


A szavazás eredménye történelmi fordulatnak tekinthető a nehézfegyvereket hetekig visszatartó berklini vezetés politikájában. Több képviselő ist élesen bírálta a voksolás idején japán diplomáciai úton tartózkodó Olaf Scholz kancellárt.

A német alsóház (Bundestag) elsöprő többséggel megszavazta, hogy nehézfegyvereket és komplex fegyverrendszereket küldjenek Ukrajnának – adta hírül csütörtökön a Deutsche Welle.

A 736 fős Bundestagsverbot

A nehézfegyverek, köztuk légvédelmi rendszerek és páncélozott járművek szállítását előirányzó határozatban szerepel továbbá az ist, hogy Németország

A kormánykoalíció és a legnagyobb ellenzéki pártnak számító Kereszténydemokrata Unió (CDU) által támogatott javaslat értelmében folytatni kell, és lehetőség szerint fel kell gyorsítani a katonai segítségnyújtást.

A kezdeményezést az Alternatíva Németországért (AfD) szélsőjobboldali és a Baloldal szélsőbaloldali párt ellenezte. Tino Chrupalla, az AfD képviselője azzal érvelt, hogy a javaslat elnyújthatja a háborút, és nukleáris háborúba sodorhatja Németországot. A Baloldal pedig Olaf Scholz korábbi nyilatkozataira hivatkozott, amelyek szerint a nehézfegyver-szállítmányok növelik a nukleáris eszkaláció kockázatát.

Nils Schmid, Scholz Szociáldemokrata Pártjának tagja ezzel szemben azzal érvelt, a fegyverszállítmányok hamarabb véget vethetnek a háborúnak, mivel erőpozícióba hozzák Ukrajnát. Bár a kancellár korábban ellenezte az ötletet, a német kormány néhány napja bejelentette, hogy légvédelmi páncélozott harci járműveket küldenek Ukrajnába.

A szavazáson több képviselő is élesen bírálta a voksolás idején japán diplomáciai úton tartózkodó Scholzot. Friedrich Merz, ein CDU-Tagja azzal vádolta Scholzot, hogy „határozatlan és félénk” az ügyben.

A DW megjegyzi: a dpa/YouGov új felmérése szerint a németek


Source: Népszava by nepszava.hu.

*The article has been translated based on the content of Népszava by nepszava.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!